Blommor vid Åhléns i centrala Stockholm. Foto: Mikael Stjernberg.

Våren tvekar men knopparna brister ändå. Det är kallt, sipporna kurar ihop sig, men de lever. Solen värmer samtidigt som luften är kall. Hursomhelst så är våren på väg. Också de dagar vi vaknar upp till minusgrader kan vi se hur löven är på väg och att saven stiger, ja det är det en del av oss som känner genom rinnande ögon och snuva. Livets seger.

Trots att blommorna har tagits bort från platsen av lastbilattacken fortsätter de att komma. Nya människor kommer och lägger nya blommor. Lappar med budskap fortsätter att sättas upp. Det går liksom inte att stoppa, och jag förundras över hoppet som finns där. Det är som att läsa en predikan, ja, en slags påskdagspredikan mitt i verkligheten.

Några smakprov: ”Kärleken är starkare än döden”, ”Kärlek, kärlek övervinner allt”, ”Hat kommer inte från religion, det kommer från rädsla”, ”Kärlek och respekt till alla anhöriga”, ”God is love, Stockholm”, ”Det som jag har sett är en stad fylld av kärlek och underbara människor” och ”Tack alla stockholmare och andra som fortsatt att älska”.

Vi är i uppståndelsetid, låt oss ta emot den och förstå att den är verklig. Jag kan tycka att världen har blivit kall, ibland. Jag undrar över hårdnande attityder mot olikhet, ovilja att ta emot och stödja behövande människor i vårt samhälle. Jag förskräcks över ondska i världen och klarar inte riktigt att ta in de antal döda som rapporteras från Egypten, Syrien, Kongo. Mitt i detta händer så något katastrofalt sorgligt och hemskt ”här hemma”, men hatet och viljan till hämnd slår inte rot. Det är som att det inte går att uppvigla något annat än kärlek, samhörighet och god vilja.

Jag är rörd, glad och stolt att vara en del av det svenska samhället, omsluten av omsorg från människor från andra länder som skrivit budskap på Åhlénsväggen jag inte kan tyda, men som finns i ett hjärta. Främmande flaggor talar om att ”vi är med er i detta”.

Ja, vi är i uppståndelsetid. Om du, likt lärjungen Tomas, tvivlar, ta dig en tur till Åhléns och läs på väggen. Eller studera en knopp som ivrigt längtar att veckla ut sig. Kärlek övervinner allt. Livet segrar.

”Livets Gud, du leder oss till rättvisa och fred!”

/Karin Wiborn

Fortsätt läsa mer från oss