2013

Under måndagen i Almedalsveckan sätter kyrkorna ett särskilt fokus på integrations- och migrationsfrågorna inför Riksdagsvalet 2014. Detta sker genom ett manifest som landets kyrkoledare står bakom genom Sveriges kristna råd. Manifestet läses upp vid en presskonferens då flera av landets kyrkoledare finns på plats, däribland Anders Wejryd (Svenska kyrkan), Pelle Hörnmark (Pingströrelsen), Marie Willermark (Frälsningsarmén) och Anders Blåberg (Evangeliska frikyrkan).

Under torsdagskvällen bjuder Globala veckan in till en mingelkväll om att bygga fred med hjälp av religion. Syftet med kvällen är att öka förståelsen av religioners roll i konflikter och fredsprocesser. Kvällen ger också möjlighet till samtal om att skapa fred med tron som drivkraft.

”Låt oss inte älska med tomma ord” är temat på ett frukostseminarium under torsdagen som handlar kyrkornas arbete med Fairtrade. Hör Frälsningsarmén från Visby berätta om sitt arbete med Kyrka för Fairtrade.

Går det att skydda civila i konflikter utan att själv ta till våld? Med exempel från Colombia, Guatemala, Israel och det ockuperade palestinska området fördjupar seminariet ”Att skydda utan vapen” oss i utmaningar och lyckade exempel från civila och obeväpnade initiativ för att motverka våld. Bakom seminariet står Kristna Fredsrörelsen och Följeslagarprogrammet inom Sveriges kristna råd.

Evenemang där Sveriges kristna råd finns med under Almedalsveckan 2013:

1/7 – Sveriges kristna råd: ”Migrationsuttalande med Sveriges kyrkoledare”
Arr: ”(G) som i Gud” och Sveriges kristna råd

4/7 – Kyrka för Fairtrade: ”Låt oss inte älska med tomma ord”
Arr: Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén Visby, Svenska kyrkan, Fairtrade Sverige, Fairtrade Återförsäljarna och Sveriges kristna råd

4/7 – Globala veckan: ”Mötesplats om att bygga fred med hjälp av religion”
Arr: Sveriges kristna råd, Svenska missionsrådet och Equmeniakyrkan

5/7 – Kristna Fredsrörelsen & Följeslagarprogrammet: ”Att skydda utan vapen”
Arr: Kristna Fredsrörelsen och Följeslagarprogrammet

 

Fortsätt läsa mer från oss