stilleståndslinjen
Olubunmi Adedoyin Badejo från Nigeria har precis satt upp sitt sidenband med en bön. Foto: Mikael Stjernberg.

Under helgen tog förhandlingarna paus vid generalförsamlingen för Kyrkornas världsråd. 800 av deltagarna åkte då på pilgrimsresa norrut till Seoul med ett specialchartrat snabbtåg. I Seoul delades gruppen upp i två delar med besök vid Mount Dora eller Imjiangak.

Lördagens fredsmanifestation fokuserade på bön enligt temat för årets generalförsamling ”Livets Gud, led oss till rättvisa och fred”.

Imjiangak besöks varje år av fem miljoner besökare och platsen ger en beskrivande bild av situationen vid stilleståndslinjen som skär rakt genom Koreahalvön. Olika monument, informationstavlor och en utsiktsplats mot grannen i norr ger en bild av en svårlöst och komplicerad konflikt.

Gruppen till Imjiangak fick uppleva en stark Gudnärvaro när man vid tre olika stationer stannade upp för att bedja och sjunga tillsammans om fred och frihet. De koreanska värdarna hade också iscensatt starka dans- och sångföreställningar med ungdomar från olika universitet som engagerat sig för ett förenat Korea. Vid monumentet ”Worship altar” bad man speciellt för de familjer som separerades vid Koreakriget som startade 25 juni 1950.

bön

-Det var en stark känsla att få stå sida vid sida med kristna bröder och systrar och få be om fred och försoning för Korea och för andra konfliktområden i  världen, säger Marianne Andréas, generalsekreterare från Sveriges frikyrkosamråd. Hon var en av ett tiotal svenskar som fanns med vid manifestationen.

Alla deltagare uppmanades även att skriva ner en bön om fred på ett sidenband som man sedan satta upp på en tavla vid stilleståndslinjen.

bussarEfter lördagens manifestation transporterades samtliga 800 deltagare i 26 bussar genom Seoul med poliseskort till Myungsung Presbyterian kyrkan för en storslagen koreansk kulturafton.

Under måndagen återupptas förhandlingarna vid Kyrkornas världsråds tionde generalförsamling i Busan. Mötet avslutas fredagen den 8 november.

ortodoxbön

Fortsätt läsa mer från oss