Söndagen den 9 juni är det EU-val i Sverige. Förutom att i våra gudstjänster be för våra
folkvalda kan var och en rösta på dem som en menar handskas bäst med vår komplexa värld.

Om en knapp månad är det EU-val. Paulus påminner oss om det viktigaste: att bära varandra i bön och anförtro vår värld, inklusive våra makthavare, i Guds omsorg. ”Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla som har makt…” (1 Tim 2:1-2)

Att vara folkvald företrädare är en utmaning. Våra samhällen är komplexa. Den som inom politiken vill bidra till förändring behöver handskas med målkonflikter och att olika former av inflytande i vår värld växelverkar.

Be för folkvalda – och rösta!

Söndagen den 9 juni är det EU-val i Sverige. Förutom att i våra gudstjänster be för våra folkvalda kan var och en rösta på dem som man menar handskas bäst med vår komplexa värld.

De 21 ledamöter som Sverige denna dag väljer är med och fattar beslut om EU-gemensamma ramverk som sedan påverkar nationell lagstiftning i en rad olika områden. Europaparlamentet fattar beslut om såväl övergripande strukturer som viktiga detaljer. Det kan handla om migration, vilka kemikaliska tillsatser som tillåts i våra vardagsprodukter, hur jordbruksstöd ska hanteras, ramverk för miljö och klimat, transport, finanssektorn och energi med mera…

“Hur tänker du att vi bäst kan leva tillsammans?”

Kristen tro ger inga entydiga svar på hur dessa samhällsområden ska organiseras. Som kyrkorna tillsammans är vi ingen politisk åsiktsgemenskap. Bibeln och de tolkande traditionerna i våra olika samfund ger oss dock vägledande principer för tillvaron, såsom omsorgen för skapelsen och för främlingen.

Hur tänker du att vi bäst kan leva tillsammans? Låt ditt svar bli till en bön – och varför inte till en röst i det demokratiska samtalet och i valbåsen den 9 juni?

Benjamin Ulbricht
Handläggare teologi och hållbarhet

Röster om EU-valet

Fortsätt läsa mer från oss