Söndagen den 9 juni är det EU-val i Sverige. Förutom att i våra gudstjänster be för våra
folkvalda kan var och en rösta på dem som en menar handskas bäst med vår komplexa värld.
Om en knapp månad är det EU-val. Paulus påminner oss om det viktigaste: att bära varandra i bön och anförtro vår värld, inklusive våra makthavare, i Guds omsorg. ”Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla som har makt…” (1 Tim 2:1-2)
Att vara folkvald företrädare är en utmaning. Våra samhällen är komplexa. Den som inom politiken vill bidra till förändring behöver handskas med målkonflikter och att olika former av inflytande i vår värld växelverkar.
Be för folkvalda – och rösta!
Söndagen den 9 juni är det EU-val i Sverige. Förutom att i våra gudstjänster be för våra folkvalda kan var och en rösta på dem som man menar handskas bäst med vår komplexa värld.
De 21 ledamöter som Sverige denna dag väljer är med och fattar beslut om EU-gemensamma ramverk som sedan påverkar nationell lagstiftning i en rad olika områden. Europaparlamentet fattar beslut om såväl övergripande strukturer som viktiga detaljer. Det kan handla om migration, vilka kemikaliska tillsatser som tillåts i våra vardagsprodukter, hur jordbruksstöd ska hanteras, ramverk för miljö och klimat, transport, finanssektorn och energi med mera…
“Hur tänker du att vi bäst kan leva tillsammans?”
Kristen tro ger inga entydiga svar på hur dessa samhällsområden ska organiseras. Som kyrkorna tillsammans är vi ingen politisk åsiktsgemenskap. Bibeln och de tolkande traditionerna i våra olika samfund ger oss dock vägledande principer för tillvaron, såsom omsorgen för skapelsen och för främlingen.
Hur tänker du att vi bäst kan leva tillsammans? Låt ditt svar bli till en bön – och varför inte till en röst i det demokratiska samtalet och i valbåsen den 9 juni?
Benjamin Ulbricht
Handläggare teologi och hållbarhet
Röster om EU-valet
Ungdomsrepresentant SKR:s styrelse
Julia Sjöström
EU-valet är viktigt för mig för att EU är ett samverkansorgan som har möjlighet att påverka i större omfattning än endast Sverige har. Jag tänker särskilt på klimatfrågan där det är bråttom med att minska utsläppen, där har EU möjlighet att göra stor skillnad!
EU:s politik är viktig för Sverige och alla medlemsländer för att det handlar om oss, EU är inte långt bort utan här där vi bor. Sen så tänker jag att det är viktigt att lyfta perspektivet och gå till en grundläggande del av EUs syfte. Vilket är att vara en fredsskapande samarbetsorganisation, där vi genom demokratiska processer behandlar stora frågor och konflikter istället för att kriga med varandra. I den tid vi lever i så är det otroligt viktigt att värna om.
Att rösta är det vi som individer kan göra för att påverka EU:s prioriteringar. Genom att rösta stöttar vi den politik som vi tror på och som kommer att påverka oss och alla andra i EU och även stora delar av världen. Det finns ett stort ansvar i att rösta och delvis en skyldighet tycker jag. Vi kan försöka påverka politiken på en rad olika sätt men det finns inget som slår att faktiskt gå och rösta.
Ledarskapskonsult, katolska kyrkan
Elisabeth Palombo
Som ansvarig medborgare är det alltid viktigt att rösta. Vi är en del av Europa och de stora utmaningarna blir alltmer globala och om jag vill göra min röst hörd i de stora frågorna som t ex hållbarhet, klimat, kriminalitet så behövs mer samarbete mellan länderna. Därför är det viktigt att få in personer som har de värderingar som är nära både mina egna men också speglar Sveriges kultur och traditioner.
präst i Koptiska ortodoxa kyrkan
Fr. Joseph Gobran
Det är väldigt viktigt för vår församling att delta i EU- valet eftersom det bidrar till en mer integrerad församling i det svenska samhället. Genom att rösta i EU-valet deltar vi aktivt i den demokratiska processen som och har möjlighet att påverka vilken riktning EU ska ta.
EU-valet påverkar också Sveriges ekonomi. En stabil och blomstrande ekonomi innebär bättre möjligheter för alla som bor i Sverige, inklusive medlemmar av den koptiska kyrkan.
EU-politik är viktigt för Sveriges säkerhet. Genom att samarbeta med EU kommer Sverige bättre att kunna hantera gränsöverskridande brottslighet, terrorism och säkerhetsutmaningar. Dessutom spelar EU:s miljöpolitik en central roll i utformningen av miljöpolitiken.
Genom att arbeta tillsammans kan Sverige och andra medlemsländer tackla klimatförändringar och miljöskydd mer effektivt än att varje land agerar ensamt.
Att rösta är en grundläggande del av demokratin. Genom att rösta kan man uttrycka sin röst och påverka beslut på EU-nivå. Det kan också påverka framtidens många aspekter av vardagen, från miljön och ekonomin till mänskliga rättigheter och säkerhet. Genom att rösta kan man forma den framtid som man önskar. Jag tror också att delta i EU-valet visar solidaritet med andra EU-medborgare.
Det här är din chans att visa att du är en del av en större gemenskap i Europa och att man bryr sig om Europas framtid