cykelbana

När jag kommer till Stockholm med tåget på morgonen går jag gärna från Centralstationen längs Kungsholms strandstig bort mot Fridhemsplan. Sen tar jag tunnelbanan över Tranebergsbron till Ekumeniska centret i Alvik. Det är en uppfriskande (och nyttig) promenad.

De senaste dagarna har ju vädret varit underbart soligt och ganska varmt. På cykel- och gångvägen möter jag många människor. Många cyklar, olika fort. Ganska många springer sin motionsrunda, med svetten lackande. Andra går med bestämda steg och använder sina stavar. Jag möter föräldrar med sina barn på väg till förskolan. Det är ett pulserande liv. Och ute på kanalen kom faktiskt en båt körande den här morgonen.

Jag njuter av det fina vädret och den vackra miljön. Jag gläds åt att vi bor i ett land där man anlagt promenad- och cykelvägar liknande denna (som är från 1957 enligt informationstavlan vid sidan av stigen). Jag ser på mötet mellan vatten och fast mark. Och så tänker jag på rikedomen i skapelsen och på oss många olika människor.

Under september månad lyfter kyrkorna fram två olika teman. Vi kallar dem Skapelsetid och Diakonins månad. Du kan läsa mer på vår webbplats om dem. Skapelsetid är ett internationellt ekumeniskt initiativ som vi också uppmärksammar i Sverige. På hemsidorna finns resurser för att i gudstjänster fira skapelsen och tacka skapelsens Gud. Här finns böner, texter och annat. I vissa kyrkor arrangerar man i skördefester.

För Diakonins månad finns fördjupningsmaterialet Hållbart liv. Där finns många berättelser om goda diakonala insatser för medmänniskor, inspirationsartiklar och lite gudstjänstmaterial. Diakoni är ju ”uppdraget till kyrkan grundad i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer”. Jag tänker mig att det omfattar alla oss som möts på Kungsholms strandstig den här morgonen.

På Sveriges kristna råd försöker vi stödja och ge resurser till enskilda och kyrkor och göra kyrkornas röster hörda i samhället. Har du sett och läst det uttalande som våra kyrkliga ledare gjorde i Almedalen i somras? Temat är ”Vi tror på en gemensam framtid, ett  manifest för en ny tidsanda i migrationens, medmänsklighetens och mångfaldens anda”. Läs och uppmärksamma det i olika sammanhang! Det är viktigt att vi arbetar för ett gemensamt ”vi” istället för att tala om ”vi och dom”.

Så fortsätter jag att be: Livets Gud, led oss till rättvisa och fred. Om drygt två månader möts 3-4000 kristna från hela världen i Busan i Sydkorea under det temat. Det blir spännande! Får se om det är lika vackert där som det är längs Kungsholms strand en vanlig onsdagsmorgon i slutet av augusti.

/Björn Cedersjö

 

Fortsätt läsa mer från oss