jersualem handel

Jag tog min falafel nedanför trappan innanför Damaskusporten. Det smakade gott! Det är inte första gången; jag har ett ställe jag gärna återvänder till. Tror den tillagades av samme man som senast jag åt där, för två år sedan.

Jag sitter och äter och tittar på alla människor. Turisterna utmärker sig ofta, med guideboken i högsta hugg. Men jag är mer intresserad av alla människorna som har sin vardag här: de som kör kärror med höga staplar av lådor med produkter från Kina, de som jobbar i de många små affärerna, de som säljer bröd på gatan, kvinnorna som säljer grönsaker mitt i trappan. Alla skapade till Guds avbild, med rätt till ett värdigt liv med hälsa och utbildning.

Jag tänker så när jag sitter och människorna avlöser varandra. Det är som en lång karavan av människor som strömmar förbi. Inte lika koncentrerat som det kan vara på en fotbollsstadion när Bob Dylan håller konsert och hela stadion fylls med musik och sång och rörelse. Men lite mer utspritt.

Innan var jag vid västra muren. Idag firar judar sista dagen i Sukkot. Det är festdagar för lagen och glädjen i lagen, simhat torah. Stora och små hyddor har under hela festveckan funnits på balkonger och öppna platser, alla byggda som lövhyddor. Inne i valvet vid männens böneplats vid västra muren firade en grupp män och pojkar att man har sin torah (de fem moseböckerna). Det var som en blandning av ett karismatiskt bönemöte och en folkdansfest. Och alla är skapade till Guds avbild, med rätt till ett värdigt liv med hälsa och utbildning,

Jag är i Jerusalem eftersom Ekumeniska följeslagarprogrammet haft sitt årsmöte.Sverige är en av 21 nationer som skickar följeslagare. För närvarande har vi ca 30 följeslagare på plats varav fem från Sverige. Den tidigare yrkesmilitären Kalle Sundvall är av dem. Vi hälsade på honom i Yanoun förra fredagen. Du kan läsa hans senaste rapport här:  länk  Följeslagarna finns för att skydda skolbarn under deras skolväg, för att med sin närvaro minska våld från bosättare och för att rapportera om övergrepp som sker på palestinier på Västbanken. I samverkan med fredsrörelser på båda sidor arbetar vi för en rättvis och försonande fred för båda folken, för israeler och palestinier. Som alla, varje individ, är skapade till Guds avbild, med rätt till ett värdigt liv med hälsa och utbildning.

Nu ska jag hänga runt några dagar till i Jerusalem innan jag åker hem. Jag går runt i gamla stan, möter Guds avbilder och ber: Livets Gud, led oss till rättvisa, fred och värdighet.

Björn Cedersjö (4)

/Björn Cedersjö

Fortsätt läsa mer från oss