deltagare nairobi

Hej igen.

Nu sitter jag – på pingstafton – under taket i det stora öppna torget i Desmond Tutu Conference Center i Nairobi och väntar på att åka till flygplatsen för att åka hem. Runt om mig fikar unga afrikaner som är på någon form av studiedag. Kanske är de uttryck för det som André Karagama, generalsekreteraren för All Africa Conference of Churches (vår värd) sa i en samling: ”I Afrika växer ekonomin, kyrkorna och klyftorna. Vi vill inte långsiktigt vara beroende av stöd från väst. Vi vill vara med och bidra till världens utveckling och Guds rikes tillväxt. We look forward to live in Africa with dignity.”

Jag har alltså deltagit i en veckolång konferens för kristna råd från 41 olika länder och regioner. Många var från Afrika, men alla världsdelar var representerade utom Australien och Pacific. Det är många spännande och lärorika samtal som luncher, fika och kvällar ger tillfälle till. Idag åt jag frukost med generalsekreteraren för Sudans kristna råd. Han berättade något om hur situationen är nu efter delningen i två länder och de väpnade konflikter som äger rum i gränstrakterna mellan de båda länderna. Jag inser hur lite jag vet och hur viktigt det är att få lyssna direkt på de berörda, inte bara få del av mediernas redogörelser. Liknande samtal har jag fört bland annat kring situationen i Indien efter valet av en hindunationalistisk regering och vad som händer i Sri Lanka när sju av åtta kristna biståndsorganisationer lämnat landet (svenska Diakonia är det enda undantaget).

Här är några andra intryck från veckan:
– ”Vi hade 12 protestantiska samfund här i Angola, nu är de 800. Hur ska vi samarbeta med dem?” Den frågan ställde de katolska biskoparna i Angola till André Karamaga (som jag nämnde om ovan).
– Det finns en tydlig inriktning att de kristna råden ska vara ett redskap för enhet och gemenskap. Goda projekt kan leda till bra insatser för utbildning, fattigdomsbekämpning och fredsbyggande konfliktlösning. Men de får aldrig konkurrera ut uppgiften att vara enhetens byggare.
– Trafficking är ett gissel också i Afrika. 150 år efter slaveriets avskaffande finns det idag fler i det moderna slaveriet än då: prostitution, barnarbete, omänskliga arbetsvillkor.
– Kyrkornas världsråds tema för de närmaste sju åren blir A Pilgrimage of Justice and Peace. Det tycker jag att även vi i Sverige ska ansluta till. Men hur översätter vi Pilgrimage på ett bra sätt? Någon som har ett bra förslag?
– I Guds stora plan ska allt samlas i den uppståndne Kristus. Kyrkans enhet, mänsklighetens enhet och skapelsens enhet hör ihop. Det är ett underbart budskap att få ge vidare!

Jag fortsätter att be om Guds rikes växande i vår sargade värld. I morgon är det Pingstdagen. Må Guds Ande leda oss vidare och ge all den kraft vi behöver för att vara Guds medarbetare i världens räddning. Och må de också gälla alla de bröder och systrar som finns på olika håll i vår globala värld. ”En annan värld är möjlig.”

Björn Cedersjö (4)

/Björn Cedersjö

 

Fortsätt läsa mer från oss