Det är fjärde året som ”ekumeniska nätverksdagar för flykting- och integrationsfrågor” ordnas i Uppsala och det har för många blivit viktiga dagar för att bygga på sin kompetens, nätverka och inspirera varandra.

– Intresset har vuxit lavinartat och vi har nästan dubbelt så många deltagare i år jämfört med förra året, säger Kristina Hellqvist från Svenska kyrkan och Sveriges kristna råds migrationsarbetsgrupp som samordnar arbetet med nätverksdagarna.

– Det är förstås jätteroligt och det visar hur viktiga de här frågorna är i många församlingar och hur få andra mötesplatser som finns, fortsätter hon.

Torsdagen den 3 april inleder Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd nätverksdagarna med en reflektion kring kyrkornas uppdrag i mötet med flyktingen och främlingen. Anders Sundquist, chefsjurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, föreläser kring vad som anses vara ”icke tillräckliga skäl” i asylprocessen och hur den gränsen definieras. Frågan om kristen tro och konversion i asylprocessen, romernas situation i Europa och hur vi kan hjälpa människor som utvisats i deras hemländer tas också upp under torsdagen.

På fredagen den 4 april är temat hur vi tillsammans kan göra Sverige bättre och hur kyrkorna kan vara katalysatorer för en positiv utveckling i lokalsamhället. Maria Kjellsdotter-Rydinger och Farid Zareie berättar om det interreligiösa ungdomsprojektet ”Tillsammans för Sverige” och goda exempel från församlingar i Västerås, Sundsvall och Täby lyfts fram. Deltagarna får också möjlighet att lära sig om Arbetsförmedlingens stöd till nyanlända och hur samarbete med en församling kan se ut.

Se inbjudan (PDF): Inbjudan nätverksdagar 2014

Fortsätt läsa mer från oss