Storkyrkan Gamla stan

-Flera av medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd är påverkade av folkmordet 1915, vilka delvis är samma kyrkor som idag drabbas genom förföljelser i Syrien och Irak. Därför har vi all anledning att minnas och samtidigt be för ett hastigt slut på de tragiska händelser som vi ser idag, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Under folkmordet i det Osmanska riket dog omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer. De flesta offren dog under åren 1915-1916. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.

Vid den ekumeniska minneshögtiden i Storkyrkan medverkar bland annat kyrkoledare från de fyra kyrkofamiljerna inom Sveriges kristna råd; biskop Anders Arborelius (Katolska kyrkan), ärkebiskop Antje Jackelén (Svenska kyrkan), ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas, (Syrisk ortodoxa kyrkan) och kyrkoledare Lasse Svensson (Equmeniakyrkan). SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn håller ett inledningsord och biskop Eva Brunne ansvarar för en betraktelse. Det blir även sånginslag och bön.

Ett stort antal gäster väntas till högtiden, däribland energiminister Ibrahim Baylan, representanter från UD och flera av riksdagspartierna.

Minneshögtiden är uppdelad i två delar:
– Klockan 10.00-10.45, Armenisk Apostoliska kyrkan inbjuder till armenisk liturgi
– Klockan 10.45-11.30, Sveriges kristna råd inbjuder till ekumenisk minneshögtid

Minneshögtiden är öppen för allmänheten. Ingen anmälan behövs.

Läs mer:
Kalender 

Fortsätt läsa mer från oss