Påve Fransiskus tillsammans med Munib Younan och Martin Junge från Lutherska världsförbundet. Foto: Mikael Stjernberg
Påve Franciskus tillsammans med Munib Younan och Martin Junge från Lutherska världsförbundet. Foto: Mikael Stjernberg

I Lunds domkyrka hölls en ekumenisk gudstjänst med en liturgi särskilt framtagen för detta tillfälle under namnet ”Common Prayer, From Conflict to Communion”. Här medverkade bland annat påve Franciskus, kardinal Kurt Koch, Vatikanens ansvarige för ekumeniska relationer, Martin Junge, generalsekreterare för Lutherska Världsförbundet (LVF) och biskop Munib Younan, ordförande i LVF.

Biskop Anders Arborelius och ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Mikael Stjernberg.
Biskop Anders Arborelius och ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Mikael Stjernberg.

Gudstjänsten som leddes av biskop Anders Arborelius och ärkebiskop Antje Jackelén gick i försoningens tecken där deltagarna i domkyrkan uppmanades att möta och försonas med varandra.
– Vi har tagit ett gemensamt steg mot försoning, var påven Franciskus budskap till de församlade.

– Sveriges kristna råd ser det som en glädje och en förmån att en internationell ekumenisk händelse äger rum på svensk mark. Vår förhoppning är att detta historiska möte utmanar oss alla till fördjupad enhet, inte bara mellan katoliker och lutheraner, utan för alla kyrkor och samfund, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Dagens försoningsgudstjänst har fått stor uppmärksamhet över hela världen som bevakades av över 500 journalister. Stora delar av Lund hölls avspärrat med anledning av högtidlighållandet och flera tusen människor följde gudstjänsten via storbild på torget i Lund och på Malmö arena.

Karin Wiborn i domkyrkan tillsammans med Knut från Norges kristna råd. Foto: Mikael Stjernberg
Karin Wiborn i domkyrkan tillsammans med Knut Refsdal från Norges kristna råd. Foto: Mikael Stjernberg

– Som kristenhet i Sverige är vi bärare av hopp och står i försoningens tjänst. Vår bön och önskan är att dagens möte mellan två kyrkor som varsamt rör sig från konflikt till gemenskap efter 500 år av åtskillnad och 50 år av samtal, ska stärka vår strävan efter enhet och arbete för försoning i Sverige och i världen. Det som förenar oss är större än det som skiljer oss, säger Karin Wiborn.
–  Vi önskar att enheten i Kristus ska slå rot mitt i den mångfald av olika kyrkliga traditioner som präglar vårt samhälle idag, fortsätter Karin Wiborn.

Malena Ernman var en av många som uppträdde på Malmö arena. Foto: Mikael Stjernberg
Malena Ernman var en av många som uppträdde på Malmö arena. Foto: Mikael Stjernberg

Efter gudstjänsten i Lund fortsatte högtidlighållandet med ett event på Malmö arena under namnet ”Together in Hope” med närvaro av kyrkoledarna. Bland de medverkade fanns Malena Ernman, Cirkus Cirkör, Samuel Ljungblahd och Avicii-sångaren Sandro Cavazza, tillsammans med ett femtontal körer, husband och fler soloartister.

Statsminister Stefan Löfven tog emot påve Franciskus på Malmö flygplats. Foto: Mikael Stjernberg
Statsminister Stefan Löfven tog emot påve Franciskus på Malmö flygplats. Foto: Mikael Stjernberg

Inbjudare till dagens högtidlighållande var Lutherska världsförbundet och Vatikanen. För värdskapet under mötet stod Svenska kyrkan i nära samarbete med katolska kyrkan i Sverige och Sveriges kristna råd.

Imorgon tisdag hålls en katolsk mässa med påve Franciskus på Swedbank Stadion i Malmö.

Fortsätt läsa mer från oss