De senaste dagarnas strider i Gaza, som skördat många civila offer, har skapat stor oro även på Västbanken. Där befinner sig just nu flera svenskar för att arbeta med preventiv närvaro. Under det senaste dygnet har människor dött eller blivit skadade också på Västbanken, när israelisk militärpolis och stenkastande palestinska ungdomar drabbat samman. Som en följd av det höga antalet civila offer hålls stora demonstrationer i Jerusalem, Ramallah, Betlehem och Hebron.

Det finns möjlighet att få direktrapporter på telefon om stämningsläget från de svenskar som är på plats i de större städerna;
* Bitti Ingemansson – 57 år. Frilansjournalist från Göteborg. Placerad i Betlehem.
* Sten-Åke Mollmyr – 60 år. Pastor från Karlstad. Placerad i Jerusalem.

Svenskarna är en del av Ekumeniska följeslagarprogrammet (EAPPI). Det är ett internationellt projekt, där den svenska delen finansieras av SIDA. Sveriges Kristna Råd administrerar programmet. Det stöds av flera organisationer, till exempel Svenska kyrkan, Diakonia och Kristna Fredsrörelsen.

Sedan 2002 har fler än hundra svenskar slagit följe på vägen mot en rättvis fred. Under året kommer ytterligare omkring tjugo följeslagare att skickas till Palestina och Israel. Den internationella koordinationen för Ekumeniska Följeslagarprogrammet följer noga utvecklingen och är i ständig kontakt med alla team i regionen.

Fortsätt läsa mer från oss