Alvik den 20 maj 2020

Brev till utrikesminister Ann Linde angående Israels planer på annektering av Västbanken

Sveriges kristna råd är svensk huvudman för Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI), som kom till efter en förfrågan från lokala kyrkoledare till Kyrkornas världsråd 2001. Fler än 2000 personer från cirka 25 länder har därefter sänts ut för att främja fred genom internationell medföljning. Drygt 300 personer från Sverige har rekryterats och utbildats för deltagande i insatsen. EAPPI bidrar till skydd för befolkningen i de mest utsatta delarna av Västbanken i ockuperade Palestina.

Tillsammans med patriarker och kyrkoledare i Jerusalem, Mellanösterns kristna råd och Kyrkornas världsråd uppmanar vi Sverige att med övriga medlemsländer i EU stå fast vid den kraftfulla markeringen mot en aviserad annektering. En israelisk annektering av Västbanken skulle innebära ett allvarligt brott mot internationell rätt. De lokala kyrkoledarna menar att det skulle vara dödsstöten för den sedan länge sargade fredsprocessen. FNs särskilde koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, Nickolay Mladenov, uttrycker det som ett förödande slag mot tvåstatslösningen och att det skulle stänga dörren för nya fredsförhandlingar.

Sveriges kristna råd, Kyrkornas världsråd och lokala kyrkoledare anser att det är oerhört viktigt att folkrätten följs, att religiösa uttryck och platser samt minoriteter skyddas.

Vår vision är en rättvis fred för alla i det område som kallas Det heliga landet.

En ensidig annektering av palestinsk mark kan inte leda till rättvisa eller fred, utan bara till större orättvisa, ökade spänningar, instabilitet i regionen och en urholkning av respekten för internationell rätt. Därför uppskattar vi att Sverige och EU är tydliga i frågan.

Sverige är sedan länge en viktig aktör för fred och utveckling i Palestina. Vi delar den svenska regeringens och Europeiska unionens oro inför en israelisk annektering av Västbanken och uppmuntrar till – och förväntar oss – fortsatt tydlighet och adekvat respons.

I hopp om en rättvis fred i Israel och Palestina.

Med vänlig hälsning
Karin Wiborn, generalsekreterare


Brevet som PDF

Brev till utrikesminister Ann Linde angående Israels planer på annektering av Västbanken

Fortsätt läsa mer från oss