Biståndsminister Gunilla Carlsson besöker Södertälje på torsdag för ett samtal om vad biståndet kan bidra till. Det kommer också att handla om vilken roll hon tycker att enskilda organisationer ska spela i utvecklingssamarbetet. För första gången träffas Sveriges Kristna Råds och Svenska missionsrådets medlemskyrkor och medlemsorganisationer till en gemensam årskonferens och den hålls i Södertälje med Syrisk-ortodoxa kyrkan som värd. Biståndsministern inleder med ett föredrag och därefter blir hon intervjuad av Dag Tuvelius, tidigare chefredaktör för Kyrkans tidning.

Förutom Gunilla Carlsson gästas årskonferensen av professor Musa Dube från Botswana som kommer att tala om hiv, aids och teologi och professor Kajsa Ahlstrand som talar om kyrkornas ansvar år 2010. På konferensen blir det också flera parallella seminarier, bland annat ”Handskakning, hädelse och hot – om religionsfriheten och dess gränser”, ”Kyrkor i fortsatta samtal för att världen ska tro”, ”Religion och utveckling – vilken roll spelar religionen för att förändra samhället?”, ”Skapelsefred byggs inte med vapen – om kyrkorna och vapenhandeln” och ”Mission och makt – vägar till förändring?”

En plenarsamling med rubriken ”Irakiska kristna – exilen och framtiden” hålls torsdag eftermiddag kl 15, innan årskonferensen avslutas med gudstjänst.

Årskonferensen hålls 26-27 maj i S:t Afrems katedral, huvudkyrka för Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige. Biståndsministern medverkar den 27 maj kl 13-14.

Fortsätt läsa mer från oss