choklad

Totalt såldes Fairtrade-märkta produkter för drygt 1,5 miljarder kronor under 2012. Dagligvaruhandeln stod för den största ökningen, där försäljningen ökade med 40 procent. Detta kan jämföras med den totala tillväxten i dagligvaruhandeln som uppgick till 3,3 procent enligt Handelns utredningsinstitut (HUI).

– Företagen har vaknat och börjat möta konsumenternas efterfrågan. Framgångarna kan bland annat tillskrivas ett flertal stora konverteringar på produkter som bananer, kaffe och glass, säger Morgan Zerne, vd för Fairtrade Sverige.

De stora produktgrupperna som kaffe och bananer ökade stadigt med 9 respektive 15 procent. Dessutom ökade Fairtrade-glass med 179 procent och Fairtrade-märkta rosor stod för över 15 procent av den totala försäljningen av rosor i Sverige.

De svenska konsumenternas val i butikshyllan gör stor skillnad för odlarna. Genom Fairtrade garanteras odlarna ett minimipris som täcker produktionskostnaderna, långsiktiga handelsavtal och ökad marknadstillträde. Den svenska försäljningen under 2012 bidrog dessutom till en garanterad extrainkomst för odlarna på över 50 miljoner kronor, i form av Fairtrade-premie och en extra betalning för kaffe och socker som odlats ekologiskt.

– Ingenting tyder på att trenden skall vända. Kännedomen om Fairtrade fortsätter att öka, förtroendet är högt och köpintentionen är fortsatt stor, säger Morgan Zerne.

En färsk undersökning från TNS Sifo visar att 76 procent känner till Fairtrade, sju av tio köper redan idag minst en Fairtrade-produkt i månaden och en majoritet tycker att det är värt att betala några kronor mer för att produkterna skall vara producerade med hänsyn till etik och miljö.

Men fortfarande ligger Sverige efter Irland, Schweiz och Storbritannien som toppar konsumtionen av Fairtrade-märkt. I de här länderna har dagligvaruhandeln vågat ta strategiska beslut kring försäljningen av Fairtrade och stora företag har fattat beslut om betydande konverteringar.

– Sverige bör snart vara ikapp. Under vår kampanj i höst siktar vi på en 50-procentig ökning av försäljningen, säger Morgan Zerne.


Siffror i korthet:

–  Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige uppgick under 2012 till drygt 1,5 miljarder kronor – en fördubbling på fyra år. Svensken handlade Fairtrade-märkt för i genomsnitt 164 kronor/år.

–  35 % (av de som känner till Fairtrade) uppger att de köper Fairtrade-märkta produkter minst 3 gång/månad och drygt 40 % uppger att de tror att deras konsumtion kommer öka under det kommande året (TNS Sifo 2013).

–  Kaffe var den största produktgruppen sett ur försäljningsvärde. Svenskarna drack Fairtrade-märkt kaffe för nästan 550 miljoner kronor under 2012.

–  76 % av svenska konsumenter känner till Fairtrade-märkningen, bland unga 15-35 år är siffran 92 % (TNS Sifo 2013). Globalt känner 6 av 10 till Fairtrade, vilket gör Fairtrade till världens mest kända etiska märkning (GlobeScan 2011).

–  1600 Fairtrade-märkta produkter finns på den svenska marknaden, 300 fler än för ett år sedan. Fairtrade-produkter säljs nu i över 120 länder.

–  Fairtrade har nästan 1 000 certifierade producentorganisationer med över 1,2 miljoner odlare och anställda i 66 länder.

–  Globalt spenderade konsumenter € 4,9 miljarder på Fairtrade under 2011 och €65 miljoner betalades i Fairtrade-premie.

Fortsätt läsa mer från oss