Laddar Arrangemang

« Alla Arrangemang

  • Detta arrangemang har redan ägt rum.

Kyrkornas nätverksdagar kring migration och integration: Tillsammans för ett öppet samhälle – Rum för gästfrihet och gemenskap

19 oktober, 2022 - 20 oktober, 2022

Välkomna till kyrkornas årliga ekumeniska nätverksdagar kring migration och integration!
I år arrangeras dagarna 19-20 oktober 2022 i Smyrnakyrkan i Göteborg.

Tema: “Tillsammans för ett öppet samhälle – rum för gästfrihet och gemenskap”

Tillsammans vill vi verka för ett öppet samhälle där demokrati, delaktighet och inkludering är en självklarhet. Ett stort och viktigt arbete bland människor som kom till Sverige 2015 påbörjades då och pågår fortfarande. Vi tog emot – har det blivit gemenskap/inkludering eller var befinner vi oss? Under våren har nya flyktingar kommit från ett pågående krig nära oss. Detta arbete inkluderas också i denna konferens.

Anmälan (senast 7 oktober)

Anmäl dig här: https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/tillsammans-for-ett-oppet-samhalle-344432/

Innehåll

Dagarna kommer innehålla föreläsningar, seminarier, workshops, erfarenhetsutbyte, kulturinslag, gudstjänstfirande och mycket mer. I programmet återfinns bland annat:

  • Erik Amnå professor i statsvetenskap, som kommer föreläsa om demokrati och tillit.
  • Kristina Helgesson Kjellin, forskare i kulturantropologi som berättar om sin forskning kring integration, gästfrihet och kyrkans roll i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle.
  • Fader Cyril Hovrun ortodox präst från Ukraina och professor i ecklesiologi, internationella relationer och ekumenik vid Enskilda Högskolan Stockholm.
  • Representanter från Dalabergkyrkan i Uddelvalla, Smyrnakyrkan och Agape Göteborg kommer berätta om resan från gästfrihet till gemenskap.

Programmet i helhet

Program dag 1 – Gästfrihet
09.00 Registrering och fika
Kyrktorget, Smyrnakyrkan
09.30 Hej och välkommen
09.35 Morgonbön med Sveriges kristna råd: Sofia Camnerin, generalsekreterare
09.45 Föreläsning: Kristina Helgesson Kjellin, forskare i kulturantropologi vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys. Kristina berättar om sin forskning kring Svenska kyrkans roll i relation till migration, integration och gästfrihet.
11.00 Kulturinslag: Jan Mattson
11.15 Paus
11.30 – 12.15 Föreläsning Cyril Hovorun ortodox präst från Ukraina. Hur har kyrkorna och de ekumeniska relationerna i Ukraina påverkats av kriget? Hur ser det ut för ukrainska flyktingar i Sverige? Vad ska kyrkor i Sverige tänka på i mötet med ukrainska flyktingar?
12.15 Vi reflekterar tillsammans
12.30 Lunch och tid för mingel
14.00 Miniseminarier. Dag 1 är följande valbara: 1, 2, 4, 6. (Se dag 2 längre ner i programmet)

Seminarium 1: Power to the People – Förändring underifrån
I våra städers förorter tas fler och fler initiativ till organisering av civilsamhället för att förändra i en lokal fråga. Det kan röra ombyggnationer, hot om nedläggning av vårdcentral eller bibliotek eller något annat som angår de boende i förorten. Organiseringen innefattar en mångfald av civilsamhällets organisationer, inte sällan också kyrkor och andra samfund. En lokal gemenskap och identitet skapas genom detta engagemang, mitt i mångfalden. I seminariet/workshopen presenteras likheter mellan dessa olika gräsrotsinitiativ utifrån metodiken Community Organizing och vi letar teologiska motiv för kyrkan att engagera sig i detta. Henrik Frykberg, stiftsadjunkt för integration och interreligiös dialog i Göteborgs stift och Linus Hermansson, diakon i Hjällbo och Bergsjön

Seminarium 2: Dumpad! Ett miniseminarium om social dumpning
Vad är aktiv medverkan till bosättning i annan kommun, så kallad social dumpning, och hur påverkas familjerna som drabbas? Sociala Missionen lyfter problematiken och vilka följder det får för de drabbade familjerna och barnen med utgångspunkt i vittnesmålsrapporten Dumpad. Erika Ershammar, jurist vid Sociala Missionen

(Inställt) Seminarium 3: ”Sjung med dom som kommer”

Seminarium 4: Exploatering på arbetsmarknaden
Det svarta arbetet kostar samhället stora summor i uteblivna intäkter, sneddriver konkurrens och skapar en generell otrygghet genom att arbetsmarknaden får ett b-lag. Utnyttjandet leder till ett stort mänskligt lidande, där individer arbetar utan att få sina rättigheter tillgodosedda och där de hålls kvar i en cykel av fattigdom. I många fall är arbetena farliga och kan leda till skador och dödsfall för individer som i praktiken faller utanför de sociala skyddsnät de egentligen har rätt till genom sitt arbete. Räddningsmissionen kommer att arbeta med frågan i ett projekt finansierat av VGR (Västra Götalandsregionen) där projektet syftar till att utveckla metoder för stöd åt individer, bygga nätverk för att upptäcka individer i utsatthet samt lyfta frågan i den allmänna debatten. Seminariet kommer att handla om begreppen människohandel och exploatering, fall vi har arbetat med samt vad idéburen sektor tillsammans med kyrkor och församlingar skulle kunna bidra med. Daniel Åman, Projektledare, Räddningsmissionen.

Seminarium 5: Papperslöshetens villkor – om vardagen att leva som papperslös i Sverige
“I slutet av dagen – alla är människor” Utställning om vardagen att leva som papperslös i Sverige. Hur hamnar en person i en situation att den lever som papperslös i Sverige och vad innebär det för personen? Vad är samhällets ansvar och vilken roll har kyrkorna? Med hjälp av djupintervjuer från nio personer ges en inblick av livet som papperslös i Sverige. En reflektion över deras berättelser och vad det kan säga om situationen i vårt samhälle. Anders Stenbäck, Göteborgs stift Inger Awenlöf-Ehrstedt, Mölndals pastorat

Seminarium 6: Communityskolan Tynnered
Communityskolan i Tynnered är ett högstadium som öppnades augusti 2021 som en del av Räddningsmissionens arbete med barn och unga i Göteborg. Drivkraften är viljan att vara med och bidra till att alla barn i Göteborg få en chans till bra skolgång. Förutom skolan ingår även arbete med området, Communityarbete där vi driver Studiestund på flera skolor i området. Dessutom har vi på skolan Communtyaktiviteter med verksamhet på skoltid och eftermiddagstid i samarbete med lokala kyrkor och Göteborgs symfoniker. Medverkar gör Ingrid Lindblad rektor, Linda Martinson ansvarig Communityaktiviteter, Ida Jansson ansvarig studiestunden.

15.30 Fika
16.00 Världens mässa, Bergsjöns församling “Vi delar lärdomar från Bergsjöns arbete med att inkludera olika liturgiska traditioner och firar Världens mässa tillsammans.”
Bergsjöns församling har gemensamma gudstjänster med olika språk och samtidiga liturgier. Erik Boström, präst med församlingens musiker.

Program dag 2 – Gemenskap
09.00 Morgonbön Fader Abraham Garis, Sankt Gabriel
09.15-10.45 “Från gästfrihet till gemenskap – tre sammanhang berättar hur de gått från gästfrihet till gemenskap”.
Hur har er resa sett ut från 2015?  Framgångsfaktorer/svårigheter under vägen. Var befinner ni er nu?  Vad det betytt för människor som kommit till Sverige.
Agape Göteborg, arbete med ensamkommande – Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig och David Nilsson, projektledare Smyrnakyrkan Göteborg – matförrådet “Manna”, där behövande kan få matkassar, Tina Brunegård, diakon. Uddevalla/Dalaberg – Power of Pink, arbete bland kvinnor. Catarina Svensson, präst och Emma Rossvik, verksamhetsutvecklare Vuxenskolan Väst. Moderatorer Magnus Bramer, Betlehemskyrkan och Eva Glemme, Göteborgs kristna råd

10.45 Fika
11.00 Föreläsning: ”Kyrkans roll i ett samhälle i förändring – om demokrati, tillit och kyrkans uppdrag och ansvar” med Erik Amnå, professor emeritus i statsvetenskap.

12.30 Lunch
14.00 Valbara miniseminarier (Valbara dag 2: 1, 4, 5. Se längre upp i programmet för utförliga beskrivningar av miniseminarierna).
15.30 Avslutande reflektioner
16.00 Frivillig fika

Utställning på plats i Smyrnakyrkan:
”Råg i ryggen”
Ett urval av de fantastiska bidrag som kom in till broderitävlingen Råg i ryggen har blivit en fotoutställning och bok, Råg i ryggen – Broderi för religionsfred. Boka utställningen via ditt Sensus regionkontor.

I samarbete med Sensus studieförbund har programmet Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar tagit fram en fotoutställning som kan bokas via Sensus regionkontor. Utställningen visar de vinnande bidragen i broderitävlingen Råg i ryggen, samt ytterligare tolv broderier.

Broderier och citat som talar till vår samtid

Utställningen vill skapa engagemang och samtal kring vad möten över religionsgränser betyder och hur vi kan leva tillsammans i ömsesidig respekt och vänskap. Kombinationen av broderier och citat som talar tydligt och profetiskt till vår samtid, ger oss råg i ryggen att stå upp för alla människors värde och värdighet.

Plats

Smyrnakyrkan i Göteborg

Nätverksdagarna arrangeras av Sveriges kristna råd tillsammans med Sensus studieförbund och Studieförbundet Bilda.

Detaljer

Start:
19 oktober, 2022
Slutar:
20 oktober, 2022

Plats

Smyrnakyrkan Göteborg
Haga kyrkogata 2
Göteborg,Sverige
+ Google Map

Kontaktperson

Om du har några frågor om det här evenemanget hjälper vi gärna till.