– Professor Michael Kelly är en av de tyngsta debattörerna inom den etiska diskussionen om utbredningen av hiv/aids. Han är rådgivare åt både regeringar och frivilligorganisationer, och har specialiserat sig på frågor om hiv/aids och utbildning. Det är glädjande att han nu kommer till Sverige under Kyrkornas globala vecka. Här kommer han att få möta såväl engagerade människor i frivilligorganisationer och lokala kyrkor, som kyrkoledare och företrädare för regeringen.
Det säger Maria Persson, projektsekreterare för Kyrkornas globala vecka vid Sveriges Kristna Råd och ansvarig för Michael Kellys program.
Kyrkornas globala vecka firas i november varje år, och har i år temat fattigdomsbekämpning. Veckan ingår i den globala kampanjen ”Utrota fattigdomen nu”, som drivs av frivilligorganisationer världen över. Under veckan riktar sig tio kristna organisationer i en gemensam satsning till över 5000 församlingar i Sverige med målet att rättvisefrågorna ska märkas i lokala aktiviteter och gudstjänster. I samband med veckan satsar organisationerna också på opinionsbildning och arrangemang för kyrkoledare och samhällsföreträdare.
MICHAEL KELLYS PROGRAM UNDER KYRKORNAS GLOBALA VECKA
* 16/11. Seminarium 8.30-9.30 i Ekumeniska Centret, Sundbyberg.. Arr: Kyrkornas globala vecka-organisationerna.
* 16/11 Kvällsprogram i Örebro, plats och tid ej klar. Arr Rättvisenätverket SPEAK.
* 18/11. Kyrkornas globala vecka i samarbete med Sida Civil Society Center bjuder in till seminarium med Rev Dr Michael Kelly. Rubrik: ”Att vara delaktig eller utstött – Kyrkans roll och ansvar i globalt hiv/aidsarbete”. Tid: kl 9-12.
* 18/11 (OBS fel datum angivet i utsänt pressmeddelande). Mässa och kvällsprogram, St. Eugenia kyrka, Kungsträdgården, Stockholm. Mässa kl 18, kvällsprogram kl 19. Arr Liv & Fredinstitutet och Newmaninstitutet.
* 20 november. Samtal med Rev Dr Michael Kelly m fl, kl 13 i Immanuelskyrkan, Stockholm.
Om Michael Kelly
Rev Dr Michael J Kelly jesuitpräst och professor emeritus i pedagogik vid University of Zambia i Lusaka. Kelly är zambisk medborgare och har bott i Zambia sedan 1955. Han är nu frilansande konsult inom frågor om hiv/aids och utbildning, ofta kopplat till föräldralöshet och äldres situation. Han är bl a medlem i Mobile Task Team, en organisation med experter från södra Afrika som bistår ländernas regeringar inom området hiv/aids och utbildning.
Michael Kelly är en engagerad och uppskattad talare och har tidigare medverkat i arrangemang av bl a Sida och PMU InterLife. Kelly medverkar regelbundet i hiv/aidsrelaterade konferenser och workshops över hela världen och har skrivit många böcker och artiklar. Den senaste boken har titeln ”Education and HIV/AIDS in the Caribbean”. Utöver det Kelly skrivit och presenterat om relationen mellan hiv och utbildning har han också ofta talat och skrivit om de utmaningar som aids-epidemin innebär för områden som etik, rättvisa och mänskliga rättigheter.
Michael Kelly ordinerades som jesuitpräst 1961. Han är med i styrelserna för Zambia Open Community Schools, Zambia Orpheans of AIDS och Kenneth Kaunda Children´s Foundation. Han är också verksam i VSO-Regional AIDS Initiative for Southern Africa och en referensgrupp för svensk-norska Aids-team i Afrika. Han är även hedersdoktor vid flera universitet.
Om Hiv/Aids och fattigdom
Hiv/Aids har blivit ett av de stora hoten mot utveckling, framför allt i södra Afrika. I hela världen beräknas ca 40 miljoner personer bära på hiv-viruset eller ha insjuknat i aids. Av dessa bor ca 90 procent i fattiga länder. Hiv/aids förstärks i miljöer där det är social orättvisa och fattigdom, och en konsekvens av sjukdomen är ökad fattigdom. Många välutbildade unga är sjuka i aids eller har dött, något som har gett svårartade konsekvenser inom bland annat ländernas administration och utbildningsväsende liksom för jordbruk och ekonomi.
Om Kyrkornas globala vecka
Under Kyrkornas globala vecka möts kyrkor, organisationer och enskilda kring rättvisefrågorna i aktiviteter och gudstjänst. I år anknyter Globala veckan till kampanjen ”Utrota fattigdomen nu” för att medverka till att förverkliga FNs millenniemål.
Kyrkornas globala vecka arrangeras av Sveriges Kristna Råd tillsammans med Caritas, Diakonia, Liv- och Fredinstitutet, Lutherhjälpen, PMU InterLife, Rättvisenätverket SPEAK, Sensus studieförbund, Studieförbundet Bilda och Svenska missionsrådet.