”39-åring mördad”.
Så hade rubriken kunnat vara formulerad den 4 april 1968. Men så var det inte. 39-åringen var känd och omtalad. Han var i Memphis för av solidaritet med en grupp svarta som led av förtryck. Han var i själva verket en ledande företrädare i arbetet för alla människors lika rättigheter. Hans bevingade ord  ”No, no, we are not satisfied, and we will not be satisfied until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream” fortsätter att ljuda hos nya människor som arbetar vidare med samma utgångspunkt.

Denna vecka är det 50 år sedan Martin Luther King mördades. Om Martin Luther King finns mycket skrivet. Man kan läsa till exempel på martinlutherking.se där det finns en kort berättelse om hans liv och hans ståndpunkter.

I Sverige har vi under sedan 2005 årligen delat ut Martin Luther King priset. Syftet är att uppmärksamma viktiga insatser för rättvisa och fred, insatser i Kings anda för ett bättre samhälle. Priset 2018 gick till Fatemeh Kavari och Ung i Sverige. Tidigare pristagare är bland andra Margareta Ingelstam, Michael Williams, Malena Ernman, Martin Schibbye och Malena Ernman. Priset delas ut av Sveriges kristna råd, Kristna fredsrörelsen och Equmeniakyrkan.

Finns det då hopp? Finns det idag människor arbetar i denna anda? Javisst! De som fått Martin Luther King-priset är goda exempel. Det finns många andra som gör fantastiska insatser, inte minst för medmänniskor som flytt till vårt land. Vi har skrivit om det på denna blogg vid flera tillfällen.

Via Facebook fick jag denna morgon del av en deklaration från en grupp amerikanska kyrkliga ledare. Under rubriken Reclaiming Jesus skriver de om vikten av att i Jesu efterföljd ta ställning till utvecklingen i dagens värld. De skriver: ”It is time to be followers of Jesus before anything else—nationality, political party, race, ethnicity, gender, geography—our identity in Christ precedes every other identity.” Sedan gör de sex påståenden och diskuterar aktuell politik och samhällsutveckling utifrån vad de beskriver som trohet mot Jesus. Jag rekommenderar gärna denna text för reflektion och utmaning denna dag när vi påminner oss om att det kan kosta livet att försöka vara en trogen efterföljare till Jesus Kristus.

Så låt oss förenas i bönen: Livets Gud, led oss till rättvisa, fred och mänsklig värdighet.

/Björn Cedersjö

Fortsätt läsa mer från oss