Sveriges kristna råds presidium skriver idag på långfredagen en artikel på debattplats i tidningen Expressen. Om påsken och det fasansfulla kriget i Ukraina.

Kyrkoledarna skriver bland annat: ”Långfredagen kommer nära. Oskyldigt utgjutet blod ropar till himlen. Förstörelse, tortyr och död sker inte långt ifrån oss. Sorg, oro och rädsla är verkliga. Hoppfulla drömmar grusas varje dag. Därför är det i år nästan svårt med själva påskdagen. Hur kan vi brista ut i jubel över att livet segrar över döden? Hur kan vi glädjas?”.

Kyrkoledarna skriver också hur Ukraina har angripits mot all rätt, att krig är omänskligt och att anfallskrig aldrig kan välsignas av en kyrka och att det är en fasansfull teologi som legitimerar invasionen.

Att få fira påsk samtidigt som krig pågår inte långt bort från oss gör att påskens dramatik blir än mer drabbande. Kyrkoledarna förfasas över hur det ukrainska folket måste utstå tortyr, våld och krig.

Men artikeln i Expressen avlutas med ett uppståndelshopp: ”I två årtusenden, i krig och fred, under pandemier och missväxt, i lycka och olycka har budskapet om uppståndelsen stått sig. Genom att människor har erfarit ljus trots mörker, hopp trots förtvivlan, försoning trots synd och krig, liv trots död. Genom att människor mött Jesus som levande”.

Debattartikeln är undertecknad av presidiet för Sveriges kristna råd som består av föreståndare Daniel Alm, Pingst – Fria församlingar i samverkan, kardinal Anders Arborelius, biskop av Stockholms katolska stift, ärkebiskop Benjamin Dioscoros Atas, syrisk-ortodoxa kyrkan, ärkebiskop Antje Jackelén, Svenska kyrkan, samt generalsekreterare Sofia Camnerin, Sveriges kristna råd.


Läs debattartikeln i Expressen

https://www.expressen.se/debatt/rysslands-patriark-drar-evangeliet-i-smutsen/

Bön för Ukraina

Bön för Ukraina på både ukrainska och på svenska

Fortsätt läsa mer från oss