Bomullsodlare Fairtrade Tamil Nadu Indien. Foto Ida Svedlund

Så glad jag var när jag åkte hem i fredags från Stockholm.

På eftermiddagen hade jag varit med på årsmötet för Föreningen för Fairtrade. Det var jubel och glädje. Eller vad sägs om följande: Den globala försäljningen av Fairtrade-märkt ökade under 2013 med 15% till 5,5 miljarder euro. Bland de etablerade marknaderna är Sverige det land som haft den allra största tillväxten de senaste åren. På tre år fördubblades försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige och uppgick 2013 till över 2 miljarder kronor.

Enligt en undersökning av Sifo är nio av tio konsumenter beredda att betala extra för Fairtrademärkta bananer. Över 2100 produkter finns tillgängliga för svenska konsumenter i slutet av 2014. Och som grädde på moset kunde vi glädja oss åt att föreningen Fairtrade blivit förmånspartner hos Postkodlotteriet vilket för 2015 innebär ett tillskott på fem miljoner kronor att använda. Föreningen Fairtrades 46 medlemsorganisationer (Sveriges kristna råd är en) jobbar alltså vidare i medvind.

Rättvis handel är också en utmaning för oss i kyrkorna. Kyrka för Fairtrade växer vidare i stadig men maklig takt. Visst borde det vara självklart för fler kyrkor att vara Kyrka för Fairtrade?! 116 diplomerade är visserligen ett steg på vägen men var är alla vi övriga?

Genom det vi köpte av Fairtrade-märkta produkter under 2014 bidrog vi till att 1,5 miljoner odlare och anställda fick förutsättningar för att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Det är vackert! Gå gärna in och kika på några av filmerna som finns på http://fairtrade.se/inspiration-material/filmer/

Javisst var jag glad när jag åkte hem. Fairtrade handlar om konkret kärlek och små steg att göra världen bättre. Där vill jag vara med!

Björn Cedersjö (4)

/Björn Cedersjö

 

Fortsätt läsa mer från oss