Vi är många som är djupt skakade över den pågående humanitära katastrofen i Gaza. Världens kyrkor kan inte förbli tysta inför det som pågår. Många höjer sina röster för att kräva ett slut på det brutala krig som släckt tiotusentals liv och som ödelagt landområdet för två miljoner människor.

I ett av sina första framträdanden nämnde den nyvalde påven Leo XIV Gaza och vädjade om ett slut på konflikten. Påven sa: ”Jag är djupt bedrövad över det som händer… Låt striderna upphöra omedelbart, låt humanitär hjälp nå den utmattade civilbefolkningen, och må alla gisslan friges.”

I veckan har också två av våra medlemskyrkor Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan uttalat sig. Tillsammans med sina biståndsorganisationer Diakonia och Act Svenska kyrkan har de i ett brev till utrikesministern bett om ett möte. Kyrkorna uppmanar Sverige att stå upp för folkrätten och kräver att regeringen uttrycker sin förväntan på Israel att leva upp till de folkrättsliga skyldigheterna. Svenska kyrkans biskopar har dessutom gått ut med ett gemensamt uttalande där de uppmanar både Israel och Hamas att omedelbart upphöra med kriget och dödandet av oskyldiga, att frige den kvarvarande gisslan, att omedelbart släppa in humanitär hjälp i Gaza.

På ett liknande sätt, vädjade vi i Sveriges kristna råds styrelse redan för ett år sedan till alla med makt och inflytande, om ett omedelbart eldupphör, ett omedelbart frisläppande av gisslan och att humanitära aktörer utan dröjsmål skulle ges möjlighet att bistå den svårt lidande civila befolkningen. Sedan dess har situationen förvärrats ytterligare.

Vi fortsätter arbeta för rättfärdig fred

Kyrkornas världsråd lanserar i dagarna sin kampanj ”Stop annexation, end the occupation”. Kampanjen vill lyfta fram dem som lever under förtryck, deras berättelser, och uppmuntra alla goda krafter att vara med och bana väg för en rättvis och varaktig fred i Palestina och Israel. I samma anda har vi precis haft hemkomstdagar för våra svenska följeslagare i grupp nr 97, som de tre senaste månaderna vistats på Västbanken. De bär med sig vittnesmål från dem som dagligen lever under ockupation. Den internationella närvaro som följeslagarna utgör ger människor andrum och visst skydd, och nu kommer de dela vad de sett och hört – för att människors berättelser ska få höras. Vi beklagar djupt att biståndsmyndigheten Sida valt att inte längre finansiera detta livsviktiga program när det behövs som allra mest, och tillsammans med våra närliggande organisationer arbetar vi för att finna sätt att kunna fortsätta slå följe med människor i Palestina och Israel.

Genom alla dessa insatser – individuellt, gemensamt och med våra medlemskyrkor – vill vi fortsätta arbeta för rättfärdig fred, i det Heliga landet och på andra platser. Vi har dessutom utlyst detta år som ett Ekumeniskt år på temat ”Tid för Guds fred”. Och det är akut tid för fred på många platser och alldeles särskilt för människor i Gaza som måste få fred och humanitär hjälp nu.

Sofia Camnerin
generalsekreterare Sveriges kristna råd

Foto: Mohamad Hamam/WCC

Fortsätt läsa mer från oss