Vi är många som delar oro och frustration över det tilltagande våldet. Kyrkornas arbete i relation till gängkriminalitet är inte fokuserad på en specifik insats, utan rör en lång rad processer. Det handlar om alltifrån (1) det allmänt förebyggande arbetet via (2) det riktade förebyggande arbetet, (3) särskilda insatser, (4) akut krishantering och (5) rehabilitering.

1) Allmänt förebyggande arbete

Kyrkor finns över hela landet. Genom ungdomsarbete skapas trygghet, identitet, sammanhang., i en samhällelig friskvård. Diakonala insatser ger stöd till enskilda och familjer under utsatta perioder. Kyrkor arbetar generellt för sammanhållning. Detta förebyggande arbete delas med det övriga civilsamhället, exempelvis idrottsrörelsen.

2) Riktat förebyggande arbete

Kyrkorna finns i utsatta områden, där ungdomar är i riskzonen för att hamna snett. Kyrkorna har kontaktytor med många boende, ingår ofta i nätverk med offentliga aktörer, andra trossamfund och det övriga civilsamhället.

Arbetet där stärker de ”goda krafterna” i området, samt ökar skyddsfaktorerna hos unga i riskzonen: sunda sammanhang, utbildning, försörjning, psykosociala insatser, karaktärsbyggande.

3) Särskilda insatser

Genom så kallad gruppvåldsintervention, GVI, kan polis, offentliga aktörer och civilsamhälle tillsammans möta medlemmar i gängen, ibland även i en direktkontakt med aktivt våldsamma gängmedlemmar. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, koordinerar arbetet.

4) Akut krishantering efter våldsdåd

Många församlingar ingår i lokala kristeam. Församlingar bidrar till trygghetsinsatser vid akut våld genom att öppna sina kyrkor och låta dem fungera som samlingslokaler för psykosocialt stöd där också verifierad information kan förmedlas. Församlingarna skapar också trygghet genom att medarbetare närvarar vid våldsplatsen tiden efter våldet.

5) Rehabilitering

Kyrkor möter både förövare och offer, genom arbetet med Nav (Andlig vård i Kriminalvården) och själavårdande insatser bland drabbade. Frågor om skuld och försoning aktualiseras här. Kyrkor på plats arbetar också med brottsoffer i andra och tredje led, det vill säga boende i och andra som har anknytning till drabbade områden.

Sprida modeller för samverkan

Det pågår mycket gott arbete i samfund, bland stift, regioner, pastorat och församlingar. Visst finns fog för självkritik, för på sina håll hindrar rädsla, resursbrist och osäkerhet kring samarbeten nödvändiga insatser. Tillsammans med andra kan, vill och bör vi göra mer, och värna de goda sammanhangen som dagligen byggs runt om i landet. SKR:s kansli försöker stötta detta arbete genom att sprida modeller för samverkan.

Porträtt på Benjamin Ulbricht

Kontakt:
Benjamin Ulbricht
handläggare för teologi och hållbarhet
E-post: benjamin.ulbricht@skr.org
Telefon: 08-453 68 08