Sociala medier
Kan internet vara en hjälp för den som vill bryta sin ensamhet? Ja, som troende är vi kallade att hjälpa andra människor. Nätet är en utmärkt plats att börja.
Att bryta ensamheten är sällan enkelt, det finns många barriärer att komma över, till synes oövervinneliga hinder. Därför kan det vara bra att veta att inte allting måste klaras av på en gång. Det finns möjligheter att tappa ensamheten lager för lager, som en fjäril som bryter sig ur sin puppa, inte på en gång, utan med vilotider insprängda i processen.
Ett sätt att börja, som inte kräver att man lämnar hemmet, är att träffa människor över internet. Det finns många fördelar. Den som söker sammanhang på nätet slipper alla förberedelser för att ta sig ut ur huset. Den sociala aspekten blir inte lika besvärlig, och det är helt och hållet på ens egna villkor. Den som vill nå kontakt på nätet, kan bara ta fram telefon, dator eller läsplatta och sedan välja en social plattform. Dessutom finns¨även chattar och diskussionsforum där man pratar om vissa speciella ämnen – allt från andra världskriget till gamla veteranbilar, från virkning till film.
Det är möjligt att titta och läsa innan man börjar delta. Därför går det att gradvis känna trygghet nog att så småningom själv delta i diskussioner. För den som känner att den hamnat på en irrelevant plats, går det lätt att byta plattform.
För många människor kan detta vara ett första, betydelsefullt steg till att bryta ensamheten. Genom att man faktiskt har kontakt med andra ”därute i världen” kan det bli lättare att bryta den fysiska isoleringen också, faktiskt våga byta några ord med medmänniskor på affären eller biblioteket. För andra räcker kontakten på nätet.
Möjliga nackdelar med nätet och förhållningssätt
En nackdel och fara med internet och sociala medier specifikt, är att man lätt kan hamna i jämförelsens förbannelse. ”Hur bor andra, hur många vänner ser dom ut att ha, vilket liv ser de ut att leva? Andra verkar mycket lyckligare än mig, ha fler vänner, finare hem.”
Att jämföra sig med bilder andra laddar upp kan förstärka den upplevda ensamheten. Om man känner så bör till exempel Instagram eller Facebook undvikas om det främst ger ångest. Samtidigt behöver man fundera över var ångesten kommer ifrån. Fundera också över om andras liv faktiskt är så fantastiskt som det målas upp i sociala medier? Är gräset verkligen grönare på andra sidan?
Är det inte egentligen så att vi alla försöker dölja mindre “sociala-media-vänliga” delar av våra liv som inte kan hjälpa till att bygga upp en polerad fasad?
Vi behöver även arbeta på hur vi själva verkar inom sociala media. Vilken bild visar vi upp? En förskönad bild, där man alltid är lycklig, nysminkad, bor i ett nystädat hem med färska blommor eller en mer vardaglig bild där livet är upp och ner, en stökig diskbänk, ett rufsigt hår …
Ett tips är att följa till exempel grupper såsom ”Family living – the true story” på Facebook som visar bilden av hur mångas vardagsliv faktiskt ser ut. Det vill säga stökigt och helt okej. Eller Stina Wolter samt andra kroppsaktivister på sociala media, som vill visa att alla kroppar är okej och bra!
Att även öva sig på ”ickevärderande” kan vara viktigt utan att lägga in en värdering eller bedömning. Saker får ”bara vara”. Det är varken bra eller dåligt, det bara är. En stol är varken ful eller fin, den bara är. Att öva på att lära sig notera sina egna tankar och att vi faktiskt kan läsa av ett rum eller en buss till exempel, utan att värdera och utan att sätta etiketter. Vi övar oss därmed på att låta både andra men även oss själva vara som vi är, utan åsikter och värderingar. Ett steg närmare en mer trivsam tillvaro – vi är okej, enbart för de vi är – inte för vad vi presterar eller hur vi ser ut.
Hur kan kyrkan bryta social isolering?
I det här sammanhanget vill kyrkan finnas med. Det är en sådan uppgift som intuitivt känns diakonal: att hjälpa människor till bättre liv, med sammanhang och gemenskap. Därför har kyrkan hittat plattformar på sociala medier och finns tillgänglig för samtal och reflexion där. Kyrkan erbjuder också livesända gudstjänster och bönekvällar.
Men kyrkan är något mer än en organisation, kyrkan bärs alltid av sina medlemmar. Därför kan vi som är aktiva i kyrkan hjälpa till i våra naturliga liv på nätet. Den som exempelvis älskar att prata om föräldraskap kan som kristen se till att den som verkar blyg och känslig kan få hjälp att blomma ut.
Som kristna är vi kallade att hjälpa andra människor. Nätet är en utmärkt plats att börja.
Tips
Bjud in till en församlingsafton om hur kyrkan kan använda sociala medier för att bryta ensamhet. Samlingen kan innehålla samtal och demonstration om hur sociala medier kan användas i vår tid. Det kan bli inblick i något nytt.