Handledarmaterial: Unga ledare – Hur stöttar vi när någon i vår grupp mår dåligt?

Detta är en handledning för dig som leder en samling för unga ledare om psykisk ohälsa.

Samlingen handlar om den unga ledarens viktiga roll som kamratstödjare och länk till vuxna. Förslaget är att inte gå in på olika diagnoser vid denna första träff om ämnet, utan spara diagnoserna till en eventuell annan träff. (Då de givetvis tas upp på det mest grundläggande sätt.)

I verktygslådan på webben finns podcasten Barn och ungas psykiska hälsa där vi får ta del av ett samtal mellan två ungdomar, en diakon och en församlingspedagog. Förslaget är att låta delar ur samtalet bidra till samtalet i gruppen. I det följande kommer föreslagna klipp att markeras med tidsintervallet på podcasten.

Varför ska vi prata om psykisk ohälsa?

Vi ska prata om psykisk ohälsa därför att det är något som berör alla. Under en livstid berörs varje människa, direkt eller indirekt. Det handlar inte om dom; det handlar om oss. Vi får ett bättre samhälle för alla åldrar om vi kan tala öppet om hur vi mår i själen, om psykisk och existentiell hälsa. Att ha baskunskaper är livskunskap. Att ha ett öppet förhållningssätt är att vara medmänniska.

Viktigt att tänka på för dig som leder samlingen

Psykisk ohälsa handlar, som nyss påpekats, om oss. Det kan finnas någon i gruppen som har en ohälsa som du inte känner till. Det finns alldeles säkert några i gruppen som har någon i familjen, släkten eller annan närstående som är drabbad. Ha detta i åtanke när du leder samtalet. Möjliggör tid för samtalsstöd efter om någon behöver. Lämna ut kontaktuppgifter om någon behöver prata, gärna sms-nummer och epost också.

Läs gärna ”kortfakta om psykisk ohälsa, ätstörningar och självskadebeteende” innan du har er samling.

Förslag till upplägg av samlingen

Inled samlingen som ni brukar inleda era samlingar innan ni går in på temat.

En plats där man blir bekräftad som den man är

Kyrkan ska vara en plats där man blir bekräftad som den man är och får stöd, det är en definition av diakoni, säger Björn Cedersjö vid releasen av SKR:s websida om diakonins månad.

Börja arbeta med temat genom att tillsammans sjunga ”Du vet väl om att du är värdefull” av Ingemar Olsson.

  • Fundera alla en stund: Vad betyder sången för mig?
  • Gör en runda då den som vill får berätta och alla andra lyssnar utan att kommentera.

Lyssna på podcasten 2:57-5:30.

  • Gör en brainstorm: Hur gör vi så att vår församlingsverksamhet är en plats där alla känner att de är välkomna och att de duger och är värdefulla? I en brainstorm kastar alla ut sina idéer utan att dessa bedöms. Någon antecknar idéerna på exempelvis ett blädderblock.
  • När ni ser det som kommit fram: Vad ser ni att behöver utvecklas? Hur gör vi det? Vilka steg behöver tas? Vem gör vad och när?
  • Om inte ungdomarna spontant har tänkt brett så ställ frågan om de tror att det kan finnas personer som kan känna sig ovälkomna eller uteslutna. Finns det normer hos er som kan upplevas exkluderande? Hur kan ni markera att alla är välkomna?

Psykisk ohälsa är aktuellare än någonsin

Lyssna på podcasten 2:57 – 5:30

  • Vad fastnar du för av det som sägs? Gör en runda då den som vill får berätta.

”Här finns det någon som lyssnar”

I samtalet på podcasten återkommer deltagarna om och om igen till betydelsen av att bli lyssnad till. Att lyssna på ett empatiskt och stöttande sätt är en konst vi behöver lära oss och även träna på, det kommer inte av sig själv.

  • Tänk på ett tillfälle då någon lyssnade på dig på ett sätt som gjorde att du kände dig förstådd, bekräftad och stöttad. Vad var det som gjorde att du kände så?
  • Samtala två och två om era upplevelser av att bli lyssnade till och försök identifiera några kännetecken på en god lyssnare. Vad gör en god lyssnare? Anteckna gärna!
  • Dela era listor med varandra i den stora gruppen.
  • Fundera enskilt: Vad tar jag till mig? Vad behöver jag själv tänka mera på för att bli en god lyssnare?
  • Den som vill delar med de övriga i gruppen.

Den unga ledarens diakonala uppgift

Lyssna på podcasten 26 – 31.

Deltagarna pratar om hur mycket lättare det kan vara att prata med en annan ung människa när man mår dåligt men också om betydelsen i att den som mår dåligt pratar med en vuxen. Den diakonala och oerhört viktiga uppgiften för den unga ledaren är att vara en länk till vuxenvärlden för den som mår dåligt. Ingen ung människa som har fått ett tungt förtroende ska bära det ensam.

Lyssna också på 52 – 55 om dilemmat när den som anförtror sig ber en att lova att inte berätta för någon.

  • Vad lägger du in i ordet ”diakoni”?
  • Samtala om den unga ledarens diakonala uppgift!

Föräldrar…

Lyssna på podcasten 41 – 46 där deltagarna pratar om hur man kan vilja skydda sina föräldrar mot vetskapen att man mår dåligt.

  • Vilka tankar väcker samtalet på podcasten hos dig? Berätta för varandra.

Våga fråga!

Lyssna på podcasten 47 – 51 om vikten av att fråga ”hur mår du?” och orka lyssna på ett ärligt svar, och om den lilla omsorgen som kan göra all skillnad i världen.

  • Om du själv mår dåligt – på vilket sätt skulle du vilja att någon frågade dig? När är rätt tillfälle för att du ska vilja och kunna ge ett ärligt svar? Fundera en stund och berätta för varandra.
  • Har du själv någon berättelse om när en liten gest av omsorg fått avgörande betydelse?
  • Be var och en att fundera: Vilka personer finns i mitt eget stödnätverk? Vilka vänder jag mig till? Om någon av deltagarna har svårt att hitta stödpersoner i sin omgivning – öppna för nya tankar! Kyrkan finns också som stöd. Vi bryr oss.

Avslutning av träffen

Träffen kan ha väckt känslor, tankar och frågor hos deltagarna som de av olika anledningar inte vill ta upp i gruppen. Hos någon kanske frågorna kommer senare, när hen fått mer tid att tänka. Tunga och svåra frågor kan ha aktualiserats. Det är därför mycket viktigt att du säger till deltagarna att de gärna får höra av sig till dig om de kommer på något som de vill prata mer om eller fråga om. Du öppnar helt enkelt för en samtalskontakt för den som kan ha behovet. Lämna ut mobilnummer dit man kan sms:a om man vill.

Slutligen rundar ni av träffen på det sätt som ni brukar.


Av
Kerstin Selén, Sensus studieförbund