Javisst, det var en fantastisk gudstjänst i Lunds domkyrka och en fin eftermiddag i Malmö arena. Det var berörande att se påve Franciskus omfamna först biskop Younan och sedan ärkebiskop Antje när man konfirmerat att man ville ta nya tag tillsammans, 500 år efter den splittring som reformationen åstadkom i den katolska kyrkan. Nu går man ”Från konflikt till gemenskap”. Det var vackert att se de kyrkliga ledarna tillsammans på jämlika villkor. Jag blev också så glad att se den mångfald av kläder och människor som utgjorde kören i kyrkan. Enhet ska inte innebära likformighet. Guds goda skapelse är rik och mångfaldig, och så bör vi ha det även i kyrkan.
Vi som var på Malmö arena fick uppleva gudstjänsten via videolänk, precis som de många som såg på TV. Ändå var vi med. När sångerna sjöngs deltog de körer som fanns på arenan. När man applåderade i kyrkan gjorde vi det också. Och både före och efter gudstjänsten talade vi om att vi var tillsammans i hoppet. När sedan samlingen fortsatte – efter att de som var i domkyrkan anslutit till oss på arenan – fick vi lyssna till vittnesbörd från olika håll i den värld som Gud älskar och som Jesus dött för. Inte minst vittnesbördet av biskopen från Aleppo berörde.
I Sveriges kristna råd samlas kyrkor från olika kristna traditioner. Därför var även ortodoxa och frikyrkliga ledare inbjudna att närvara som hedersgäster i Lund och Malmö. Vi är alla förenade i arbetet för en fördjupad kristen enhet – för att världen ska tro och leva. Gudstjänsten i måndags påminner om och ger inspiration till att ta itu med flera av de kyrkliga splittringar som funnits i historien och som tyvärr ibland upprepas.
Jag tycker att de fem imperativ som den katolsk-lutherska dialogen lett fram till är värda att ta på allvar. Man lovar varandra:
– Katoliker och lutheraner ska utgå från enhetens perspektiv, inte splittringens. Söka det som förenar, inte det som skiljer
– Lutheraner och katoliker ska vara öppna för att förändras i mötet med den andre
– Katoliker och lutheraner ska söka synlig enhet och tillsammans utveckla vad det innebär i konkreta steg
– Lutheraner och katoliker ska gemensamt återupptäcka kraften i evangeliet om Jesus Kristus för vår tid
– Katoliker och lutheraner ska vittna tillsammans om Guds barmhärtighet genom tjänst i världen och för medmänniskan
Något som också varit så tydligt under dessa dagar av fest (såväl måndagen som i tisdagens katolska mässa på Swedbank arena) är just hur det goda evangeliet om Jesus Kristus står i centrum. Det var vad reformationen ytterst handlade om. Luther ville tala om Guds kärlek till människan i Jesus. Samma budskap tycker jag att jag hör både hos påve Franciskus, ärkebiskop Antje och hos andra kyrkliga ledare jag möter i Sveriges kristna råd.
Vad det handlar om? Jo, Guds stora kärlek till varje människa och hela skapelsen, uttryckt i och genom Jesus Kristus som levde, dog och uppstod för vår räddning.
Kyrkornas gemensamma budskap är att Gud är nära, Gud finns hos oss och vi står ”Together in hope”. Allt arbete inom SKR utgår från Tillsammans för livet. Kyrkorna är delaktiga i Guds mission att värna den värld som Gud älskar. Därför fortsätter att vi att be: ”Livets Gud, led oss till rättvisa, fred och mänsklig värdighet.” Samtidigt som vi – inspirerade av reformationens budskap – tackar: ”Tack Gud för din stora kärlek som vi möter genom Jesus.”
PS. Läs gärna:
Skriften ”Från konflikt till gemenskap” som finns i svensk översättning.
https://www.lutheranworld.org/sites/default/files/dtpw-from_conflict_to_communion_swe_full.pdf
/Björn Cedersjö