kors

I datavärlden behöver man ett gemensamt operativsystem för att kunna kommunicera med varandra. I det ekumeniska samarbetet behöver man något liknande för att kyrkor från olika traditioner ska kunna kommunicera med varandra. Inom teologin talar vi om ecklesiologi när vi försöker beskriva vad kyrkan är. Ecklesiologin hjälper oss att förstå både vår egen kyrkotradition och andras och ecklesiologin blir därför ett nödvändigt instrument, ett operativsystem, för det ekumeniska samtalet.

Under förra veckan har jag reflekterat mycket på detta efter det att vi hade John Gibaut från Kanada på besök på Sveriges kristna råd. Han är direktor för Kyrkornas världsråds kommission för kyrkosyn och lärofrågor, Faith and Order i Genève. Och det var han som pratade om ecklesiologi som ett operativsystem för mellankyrkliga samtal på ett seminarium på Teologiska högskolan i Stockholm förra måndagen.

Faith and Order-kommissionen har under flera års tid arbetat med att ta fram ett dokument om kyrkan, som presenterades förra året, The Church: Towards a Common Vision är (Kyrkan: mot en gemensam vision, som den troligen kommer att heta i den svenska översättningen). Förhoppningsvis ska detta bli ett ecklesiologiskt operativsystem som kan hjälpa oss att förstå vad kyrkan är och vilken hennes uppgift är. Kyrkan finns inte i första hand till för sin egen skull utan är en del i Guds sändning (mission) till världen. Inledningen på dokumentet är väldigt tydligt på den punkten: ”Den kristna förståelsen av Kyrkan och dess mission är grundad i Guds stora plan för hela skapelsen: ”riket”, som var utlovat och manifesterat genom Jesus Kristus.”

Genomgående skriver man ”Kyrkan” med stort ”K” för att markera att det handlar om hela Kristi kyrka och inte enskilda kyrkobildningar. I fyra avsnitt beskriver man först Kyrkan i ett historiskt perspektiv, sedan kommer ett bibelteologiskt perspektiv på Kyrkan, därefter en kommer ett avsnitt om vad som behöver göras för att visa på kyrkans enhet och till sist beskrivs vad som är Kyrkans mission ”i och för världen”.

I onsdags var jag i Lund för att diskutera Kyrkornas världsråds nya missionsdokument, som har mycket gemensamt med dokumentet om Kyrkan. Kyrkans stora uppgift är att vara en del i Guds sändning i världen (Missio Dei, brukar vi säga i missionsteologiska kretsar), att förmedla evangelium (goda nyheter) i ord och handling. Båda dessa dokument hjälper oss att vara tydliga i denna uppgift.

Samtidigt som jag varit upptagen med att reflektera över vad kyrkan är och hennes mission i världen har mycket av den mediala uppmärksamheten riktats mot de oroligheter som startade i Husby i Stockholm och sedan spridit sig i landet.

Man kan undra över vad ecklesiologi har att göra med strukturella samhällsproblem. Om man läser båda de här dokumenten inser man ecklesiologi har väldigt mycket att göra med det som t ex hänt i storstädernas förorter, t ex: ”Kyrkan förkunnar […] hopp och tröst […] och är sänd att hela och försona brustna mänskliga relationer”. Och detta bygger på att ”kritiskt analysera och avslöja orättfärdiga strukturer och arbeta för att förändra dem”.

Slutsatsen är enkel: Kyrkans mission kan aldrig skiljas från det som sker i hennes omgivning!

/Olle Kristenson

PS. Den som vill kan ladda ner dokumenten här:
NewAffirmation_EN_CreteCC_approved
The_Church_Towards_a_common_vision
Så småningom kommer båda i svensk översättning. DS

Fortsätt läsa mer från oss