Nattvard NAV KumlaNattvarden är en av de frågor som splittrar medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd. Foto: Mikael Stjernberg.

I P1:s ”Människor och tro” (SR) introducerades ett samtal om asylboenden i förra veckan med att ”SKR är splittrat”. Detta hämtades upp av någon tidning och även i ett twitterflöde som menade att SKR talar med kluven tunga. Det gäller frågan om kristna asylboendens vara eller inte vara. Min kollega, Björn Cedersjö, skrev om detta i sin blogg förra veckan och jag hade tidigare avböjt att vara med i Människor och tro eftersom SKR inte hade samtalat om frågan och att jag också vet att synpunkterna är flerfaldiga och föreslog därför medverkan från två medlemskyrkor, vilket gav ett mycket bra samtal som klargjorde det komplexa. Förespråkaren för kristna asylboenden menade att det egentligen inte alls är önskvärt och förespråkaren mot segregerat boende visade förståelse för den akuta och känsliga nu-situationen.

Så, hur är det då? Är Sveriges kristna råd splittrat? På det finns ett mycket entydigt svar. Ja! SKR är splittrat i väldigt mycket, om en med det menar olika åsikter, perspektiv och meningar. Jag skulle kunna tänka mig att gå så långt som att säga utan splittring – inget SKR. Om kyrkorna inte vore splittrade skulle inte en gemensam ekumenisk plattform behöva finnas. Då skulle vi vara en kyrka.

Ja, SKR är splittrat i betydelsen kyrkorna har olika åsikter – faktiskt också inom sig – om det är en bra lösning eller inte med separerade asylboenden. Men vi är överens om att ingen ska behöva leva i rädsla, fruktan eller utsatt för hat, hot och våld. Där är vi faktiskt enade också i Sveriges interreligiösa råd, om du minns manifestationen Vägra hata! för ett drygt år sedan. Men våra åsikter går isär om vägen dit.

Ungefär som i dopfrågan, nattvardsbordet, kyrkosyn, ämbetsfrågan och äktenskapet, där vi också är splittrade i rätt mycket, samtidigt som vi kan vara enade om det mest centrala; dopet är ett, Nattvarden är en helig måltid, kyrkan är Kristus och så vidare. Men orden som beskriver och vägarna dit och hur det går till kan skilja, och det kan skilja så mycket att vi inte är en kyrka. Vi är splittrade.

Och därför är det så stort och speciellt när kyrkorna genom presidiet uttrycker något tillsammans. Det är inget vi vill eller ska göra lättvindigt utan det är efter samtal och övervägande och i konsensus, kyrkorna genom styrelse eller presidium är överens. Det är det som gör SKRs röst stark, inte att vi är många eller en maktfaktor, utan att det är många olika, splittrade kyrkor som hittar ett korn av enhet.

Ibland är det svårt att vara företrädare för en så mångfaldig plattform, där varje medlem också inom sig är mångfaldig, men det är det som är det viktigaste uppdraget, att söka enhet i splittringen, arbetet för kristen enhet.

Ja, SKR är splittrat i väldigt många frågor. Samtidigt så är själva medlemskapet för de 28 kyrkorna en viljeyttring till kristen enhet. Vi går liksom på enhetens väg tillsammans. SKR är en plattform för splittrade som söker enhet och längtar till den dag då vi fullt ut är ett i Kristus.

Karin Wiborn (4)

/Karin Wiborn

Fortsätt läsa mer från oss