Sveriges kristna råd är på plats i Almedalen. Bland annat som huvudarrangör för två seminarier och medverkande och/eller medarrangör för ytterligare fyra stycken.
Dessutom är flera av våra medlemskyrkor på plats med egna program i Almedalen.

Måndag 4 juli

4 juli 10:00-10:45, Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka

Stärker trossamfunden det svenska samhället?

Varför ser beslutsfattare och myndigheter trossamfunden som en risk i vissa frågor och en resurs i andra? I Sverige är över 6,5 miljoner människor medlemmar i något trossamfund. Men i flera lagförslag som nuvarande regering nyligen presenterat låter det som att religion är något problematiskt som behöver begränsas. Det gäller till exempel förbud av konfessionella friskolor och en lagrådsremiss om demokrativillkor för trossamfund. Trossamfunden anses generellt vara en viktig resurs exempelvis vid krissituationer, men pandemiåren har väckt nya frågor om religionsfrihetens status då pandemireglerna upplevdes inkonsekventa. Och när samhället möter kriser av existentiell karaktär, till exempel pandemi, eskalerande klimathot och utbredd psykisk ohälsa bland många barn och unga, har trossamfunden mycket att bidra med istället för att bli osynliggjorda. I detta seminarium möts flera olika röster, bland annat några olika religiösa företrädare, i ett samtal om vilken roll och vilka möjligheter trossamfunden har i det gemensamma samhällsbygget, men också om det som hotar och utmanar.
LÄS MER I ALMEDALENS PROGRAM

Medverkande:
Sofia Camnerin, Generalsekreterare, Sveriges kristna råd
Isak Reichel, Direktör, Myndigheten för stöd till trossamfunden
Petra Kahn Nord, nordisk representant, World Jewish Congress
Nikan Bergsmo Namdar, Svenska Bahá’í-samfundet
Anna Lindman, moderator
Arrangör: Sveriges kristna råd, Studieförbundet Bilda, Equmeniakyrkan


4 juli 12:00 – 12:45, Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka

Varför skjuter de? Om orättvisor och exkludering som grogrund för våld

Stora grupper stängs idag ute från inflytande och samhällsutveckling, på grund av t ex etnisk diskriminering eller svårigheter för ungdomar att göra sina röster hörda och påverka sin egen och sitt lands framtid. Den här typen av orättvisor och exkludering ökar risken för våld och väpnad konflikt.

Växande socioekonomiska klyftor och en oförmåga hos politiska aktörer att tilltala och inkludera alla grupper i samhället skapar grogrund för populism och kortsiktighet med enkla svar på komplexa frågor. Tillsammans med ett alltmer splittrat medielandskap och sociala medier med stora plattformar vars logaritmer förstärker budskap, väcker detta starka känslor. Sammantaget har detta bidragit till att det demokratiska samtalet försvagats. De växande klyftorna har gett upphov till social oro och lett till organisering och protester på flera håll i världen. När makt och ekonomiska resurser fördelas ojämnt blir det svårare för människor att påverka samhället, orättvisor och ojämlikhet riskerar öka. I många fall ser vi också att stora grupper stängs ute från inflytande och samhällsutveckling, på grund av t ex etnisk diskriminering eller svårigheter för ungdomar att göra sina röster hörda. Den här typen av orättvisor och exkludering ökar risken för våld och väpnad konflikt.
(Lunchmacka ingår.)
LÄS MER I ALMEDALENS PROGRAM

Medverkande:
Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig, Helamalmö
Carolina Sinisalo, mamma drabbad av skjutningar, folkbildare mot våld
Fredrik Hollertz, präst, Råslätts kyrka, Svenska kyrkan Jönköping
Martin Marmgren, polis, riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson, Miljöpartiet
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare, Kristna Fredsrörelsen
Arrangör: Kristna Fredsrörelsen, Sveriges kristna råd, Studieförbundet Bilda, Equmeniakyrkan


Tisdag 5 juli

Tisdag 5 juli 10:00-10:45, S:t Drottensgatan 12, Katolska kyrkan, Newman/Bildascenen

Är det skillnad på flykting och flykting? Asylrätt, flyktingmottagande och människosyn

Europas mottagande av flyktingar från Ukraina har varit välkomnande och generöst – trots många länders restriktiva flyktingpolitik. Så även från Sveriges sida. Men nu gör vi skillnad på asylsökande utifrån varifrån de kommer. Hur rimmar det med asylrätten? Och vad säger det om oss och vår politik?
LÄS MER I ALMEDALENS PROGRAM

Medverkande:
Sofia Camnerin, generalsekreterare, Sveriges kristna råd
Mårten Löfberg, generalsekreterare, Asylrättscentrum
Lisa Pelling, samtalsledare podden ”Välkommen till Sverige”, statsvetare, chef, Arena Idé
Mikael Ribbenvik, generaldirektör, Migrationsverket
Anna Lindman, journalist, programledare

Webbsändning: https://almedalsveckanplay.info/65554
Arrangör: Studieförbundet Bilda


Tisdag 5 juli, 12:15 – 13:00, Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka

Kan man vara troende i skolan?

Varannan kristen elev upplever sig kränkt på grund av sin tro i svensk skola. Trots att barnkonventionen är svensk lag väljer många unga att dölja sin tro. Detta väcker frågan om friheten från religion har blivit viktigare i svensk skola än barns rätt till andlig utveckling?

I mars 2020 gav Sveriges kristna råd ut forskningsrapporten “Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt för sin tro”. Rapporten visar att skolan är en miljö där många kristna känner sig utsatta – av andra elever men också av lärare. Det finns skäl att tro att unga från andra religioner har liknande erfarenheter. Hur kan religionsfriheten respekteras åt båda håll i svensk skola? Hur kan man skapa en skolmiljö som inte blir ett hinder för den andliga utvecklingen hos barn och unga.
LÄS MER I ALMEDALENS PROGRAM

Medverkande:
Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan
Lars Arrhenius, Diskrimineringsombudsman, DO
Fredrik Christensson, utbildningspolitisk talesperson och ledamot i Utbildningsutskottet, Centerpartiet
Christian Carlsson, Skolpolitisk talesperson och ledamot i Utbildningsutskottet, Kristdemokraterna
Camilla Hansén, ledamot i Konstitutionsutskottet med ansvar för fri- och rättigheter ur ett grundlagsperspektiv, Miljöpartiet
Fredrik Wenell, författare rapporten ”Unga troende i samhället”
Carin Dernulf, moderator, Equmenia
Arrangör: Sveriges Kristna Ungdoms Råd SKUR, Studieförbundet Bilda


Tisdag 5 juli 13.30-14.15, S:t Drottensgatan 12, Katolska kyrkan, Newman/Bildascenen

Plåster för själen om barn och ungas rätt till andlig hälsa och utveckling

Psykisk ohälsa, klimathot och krig. Frågorna kring barns och ungas framtidsutsikter börjar närma sig akut överlevnad. Nu höjs röster för utökade resurser till barn- och ungdomspsykiatrin. Men hur kan vi också efterleva barnkonventionens krav på barns och ungas rätt till andlig hälsa och utveckling?
LÄS MER I ALMEDALENS PROGRAM

Medverkande:
Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan
Joseph Sverker, teol dr, högskolelektor, Enskilda Högskolan Stockholm
Fiorella Bastidas, verksamhetsutvecklare Folkbildning i katolska kyrkan, Studieförbundet Bilda
Anna Lindman, journalist, programledare

Arrangör: Sveriges kristna råd, Studieförbundet Bilda


Tisdag 5 juli, 15:00 – 15:45, Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka

Finns det hopp om allt går åt helvete?

Det mesta har ställts på sin spets senaste åren. Frågorna kring klimat, pandemi och krig oroar många på djupet. Det känns hopplöst men är det verkligen kört? Om hopp handlar om en hållning mer än om en sinnesstämning – vilket ansvar har vi då om jorden riskerar att gå under?

Världen har blivit osäkrare. Dagligen delas skrämmande bilder, rapporter och berättelser om vad som sker i världen. Inte minst unga drabbas av brist på framtidstro och förväntar sig att vuxna agerar. Det efterfrågas framtidsvisioner och behov av gemensam solidaritet. Samtidigt har de senaste åren, och inte minst den här våren, visat att vi snabbt kan ställa om när konkreta hot uppkommer som t ex pandemi och krig. Men varför finns inte samma tydliga beslutsamhet när det handlar om klimatet? Vad betyder drivkraft, hopp och tillit när världen brinner? Hur ser vägen ut framåt för att lösa de svåraste frågorna någonsin? Vad är realistiskt att tro ska hända? Vad kan vi göra som enskilda och hur kan vi agera tillsammans? Hur ser ett realistiskt hopp ut? Hur går vi från ord till handling?
LÄS MER I ALMEDALENS PROGRAM

Medverkande:
KG Hammar, Ärkebiskop emeritus, Teol dr, Svenska kyrkan
Sofia Camnerin, Generalsekreterare, Sveriges kristna råd
Lena Andersson, författare & krönikör
Joakim Hagerius, Biträdande kyrkoledare, moderator, Equmeniakyrkan
Arrangör: Equmeniakyrkan, Studieförbundet Bilda


Flera av våra medlemskyrkor är också på plats med medverkande, egna seminarier och andra samlingar under Almedalsveckan. Vi hänvisar till de olika medlemssamfundens webbplatser för mer information.

Fortsätt läsa mer från oss