Sofia Strinnholm, präst i Svenska kyrkan, delar med sig av sina reflektioner efter att arbetsgruppen för jämställdhet träffats för tredje gången på sin pilgrimsprocess. Den här gången besökte gruppen St Markus syrisk-ortodoxa kyrka i Linköping.
Det bubblar inombords av rik mångfald och utmanande bredd. Kröningens skönhet, insikter om människans brustenhet. Utmaningen att passa in om du står utanför normen.
Det bubblar verkligen inom mig i mötet med den ortodoxa kyrkofamiljen. Den enorma mångfalden som ryms gör att jag verkligen känner mig välkommen. Skulle jag befinna mig i staden skulle jag känna mig välkommen att gå på gudstjänst i St Markus syrisk-ortodoxa kyrka, i den nya stadsdelen i Linköping.
”Genom vårt samliv är vi varandras ögon, öron och händer. Delad glädje är dubbel glädje.” citatet av Gregorius teologen inledde vårt pilgrimsdygn.
I samband med familjeläger ställs frågan till familjerna om hur de ska finna miljö för andlig näring. Det finns harmoni i lusten. Förenade i köttet. Gud drar oss till lusten och ordet finns i det. Äktenskapet drar oss inte bort från Gud.
Sakramenten är flera, dopet sker en gång, bikten sker flera gånger, eukaristin flera gånger och äktenskapet är ständigt pågående. Sakramenten är erfarenhet, agerar i gemenskap med Gud, sakramenten är en öppning mot ett sant liv, en obesudlad verklighet. Ortodoxa kyrkan är inte negativ till sex. Kyskhet enligt den ortodoxe prästen Fader Mikael Fälthammar betyder inte celibat eller jungfrulighet, det innebär i stället som Gregorius på Atos uttryckt sig:
Två kroppar med en själ, att ha ett rent förhållande till livets alla delar: måttlighet, barmhärtighet, vänlighet och gudomlig skönhet sinsemellan.
Äktenskapet är ett sakrament som tjänar till båda makarnas gudomlighet. Brudparets enhet är motsatsen till det individuella självförverkligandet, på så vis motsvarar äktenskapet egots död. Idealiskt är ett enda äktenskap, men skilsmässor förekommer och äktenskap tillåts upp till tre gånger. Den som skilt sig uppmanas att söka i hjärtat efter varför äktenskapet inte har funkat.
”Låt i alla fall bli att hata din nästa om du inte lyckas älska den.”
Ett citat som nog skulle hjälpa de flesta som någon gång genomgått en separation av något slag.
Äktenskapet är ett sätt att efterleva Kristi självutgivande kärlek vilket de båda äkta makarna hjälps åt att efterleva. Om någon ska bli ortodox präst så behöver han avge löften till äktenskap/munk före prästvigningen. Användandet och bruk av preventivmedel ser olika ut beroende på vem du frågar.
Jag konstaterar att jag gillar de teologiska begreppen, det andliga språket är levande och närvarande.
Samtidigt anar jag utmaningar i den breda ortodoxa mångfalden, det svåra skymtar mitt ibland det oerhört sköna och vackra. En utmaning är att det inte finns någon gemensam demokratisk plattform där exempelvis frågan om kvinnor som präster skulle kunna behandlas och beslutas om. Vi får höra om ”de heliga konciliernas kvicksand” – en beskrivning av hur de ortodoxa kyrkorna ofta lever nära och i koncilierna, men samtidigt har svårt att omvandla deras innehåll till praxis idag.
Guds moder – Maria, som feministisk förebild och ständigt närvarande. Kyrkan har fötts till världen, och vi kyrkor och människor hänger inte riktigt med.
Pilgrimsdygnet har nått sitt slut och jag bär med mig vackra teologiska tankegångar att reflektera vidare kring.
Sofia Strinnholm, präst Svenska kyrkan