Checkpoint 300-terminalen i Betlehem är en av de största militära vägspärrarna på Västbanken. Ca 2500 personer passerar varje arbetsdagsmorgon genom terminalen och många börjar köa redan vid två-tretiden på morgonen. Ekumeniska följeslagarprogrammet har sedan flera år tillbaka regelbunden närvaro i terminalen för att observera situationen i terminalen, samla in data samt försöka underlätta för dem som passerar igenom den.
Rapporten utgår ifrån de statistiska data som följeslagarna samlat in under 2008 och visar bland annat att:
– Tiden som det tar att passera genom terminalen varierar kraftigt från dag till dag. Under 2008 har vi kunnat se en negativ tendens att det tar längre och längre tid att passera genom terminalen.
– Terminalen öppnar sällan enligt utsatt tid.
Rapporten visar också att tiden att passera genom terminalen skulle kunna halveras genom några enkla förändringar och god vilja från den israeliska militärens sida.
Rapporten har bland annat används av FN:s kontor för samordning av det humanitära arbetet i det ockuperade palestinska området, UNOCHA, i deras rapport Special Focus: Shrinking Space : Urban Contraction and Rural Fragmentation of Bethlehem Governorate | May 2009
Det finns möjlighet att intervjua någon av de svenska följeslagarna på plats. Vi har för tillfället svensken Jonas Hansson i Betlehem. Jonas är jurist och kommer från Stockholm.
Följeslagarna är en del av en internationell närvaro för att stärka respekten för folkrätten samt för att stödja lokalt ickevålds- och fredsarbete. De lever med befolkningen, mitt i konflikten. Den svenska delen av det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel finansieras av SIDA och har sedan 2002 skickat ut drygt 130 svenskar till regionen. Mer information om Ekumeniska Följeslagarprogrammet och följeslagarnas arbete på plats finns på hemsidan.