De senaste tio åren har andelen anmälda våldsbrott ökat med 50 procent enligt en rapport från BRÅ som presenterades i januari 2010. I den nya boken “Ickevåld. Minst 13 sätt att göra världen bättre.” berättar journalisten Annika Persson om eldsjälar runt om i Sverige som vill vara en motkraft mot den utvecklingen och arbetar för ett våldsfritt samhälle. Samtliga historier i boken har mellan åren 2001 och 2010 belönats med Ickevåldsfondens utmärkelse Ickevåldspriset och boken har skrivits som ett bokslut över Ickevåldsfondens arbete när fonden nu läggs ned i årsskiftet.
Boken berättar om människor som brinner för att förändra världen och som har hittat sätt att göra skillnad i det lilla. Författaren Annika Persson hoppas att boken ska inspirera fler att engagera sig.
– De här människorna som finns med i boken är personer som varje dag ger en liten del av sina liv för att göra världen bättre. Många människor känner idag att de gärna skulle vilja göra något men inte vet hur. I boken finns exempel på hur, säger Annika Persson.
I boken berättas bland annat historien om hur en kopp kaffe kan vara en väg till ickevåld, varför Anton Abele valde att starta uppropet ´Stoppa gatuvåldet´ och hur en av överlevarna efter Förintelsen: Emerich Roth ser på framtiden och ickevåldsfrämjande.
Citat från boken: “Vad vill du säga till den som vill rädda världen? — Att lilla jag kan inte rädda hela världen. Men lilla jag kan hjälpa en människa i min närmaste omgivning. Om varje barn i skolan tänkte så, då skulle tusentals barn kunna hitta en positiv gemenskap istället för att fångas av gäng. Så hjälp en enda människa istället för att rädda hela världen.” — Emerich Roth.
Årets pristagare av Ickevåldsfondens utmärkelse Ickevåldspriset är föreningen Väsby mot våld för sitt arbete för att få unga människor att engagera sig för ett samhälle utan våld; projektet Bajenland som anordnar spontanfotboll för unga för att förebygga läktarvåld; föreningen Svenska muslimer för fred och rättvisa som genom flertalet projekt verkar för dialog och fredliga mellanmänskliga relationer; Åklagare Barbro Jönsson som vägrade anpassa och vika sig för våldet; Margareta Andermo och Åke Sandin som båda två i sina liv verkat för fred och ickevåld; Orionteaterns konstnärliga ledare Stina Oscarsson som engagerat sig för att väcka engagemang och dialog kring ickevåld samt Fortum som prisas för sitt projekt Lys upp!
Årets prisutdelning äger rum i Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm på Ickevåldets dag den 30 november kl. 18.00. Boken kommer att finnas till försäljning i samband med prisutdelningen.
Info
* ISBN-nummer: 978-91-633-7253-7 * Släpps i handeln 30 november * Författaren Annika Persson är till vardags frilansskribent för DN och Sveriges Radio * Fotografen Håkan Elofsson är fotograf och huvudlärare i fotografi vid Berghs School of Communication i Stockholm.
Om Ickevåldsfonden
Ickevåldsfonden är kyrkornas fond för att stödja arbete som bedrivs i samhället för att minska våldet. Många kyrkor, stift och kristna organisationer samt LO och näringslivet har gett bidrag till Ickevåldsfonden. Ickevåldsfonden startades på initiativ av Sveriges Kristna Råd (SKR) och SKR är huvudman för fonden. Inga medel fonderas och alla bidrag som kommer in går också ut.
Ickevåldsfondens styrelse består av biskop emeritus Jonas Jonson (ordförande), Amelie Silfverstolpe (verksamhetsledare Volontärbyrån), Roland Johansson (företagskonsult), Margareta Ingelstam (redaktör), Lennart Molin (Sveriges Kristna Råd), Alice Bah Kuhnke (ÅF), Bo Lönn (näringslivsrådgivare).
Ickevåldsfonden består också av ett råd, där följande personer ingår: Wanja Lundby-Wedin (LO-ordförande), Thomas Brunegård (VD Stampengruppen), Anders Carlberg (VD Fryshuset), Bo Ekman (grundare Tällberg Forum), Malin Herwig (enhetschef UNDP Kazakstan), Anders Wejryd (ärkebiskop Svenska kyrkan), Lars Nylén (generaldirektör Kriminalvården).