Kyrkan finns till ”genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör hon att vara kyrka” (Tillsammans för livet, kapitel 57). Missionsdokumentets formulering pekar på hur viktigt missionsuppdraget är också i vår tid. Som kristna är vi alla en del i Guds mission, Guds sändning (Missio Dei) i världen med orden från Jesus på påskdagens kväll: ”Som Fadern har sänt mig sänder jag er” (Johannesevangeliet 20:21).
Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet har bjudit in några representanter från våra olika kyrkotraditoner till pilgrimssamtal om kyrkans missionsuppdrag. Genom att besöka några centrala platser i Sverige för de olika kyrkotraditionerna får vi tillfälle att särskilt lyssna till just den traditionens syn på mission.
Vi är medvetna om att vi ser väldigt olika på missionsuppdraget, men det är viktigt att vi lyssnar till varandra och försöker förstå våra olika perspektiv. På så sätt kan vi fördjupa synen på vår uppgift som en del i Guds mission. På senare tid har något som kallas ”receptiv ekumenik” vuxit fram. Det är ett nytt sätt att se på arbetet för kristen enhet där det viktigaste inte är att fråga vad andra traditioner har att lära av oss utan vad behöver vi lära av dem?
Den principen försöker vi tillämpa i vår pilgrimsprocess. Så när vi i förra veckan möttes på Bjärka-Säby utanför Linköping för att lyssna till hur våra frikyrkliga vänner talar om mission var syftet inte i första hand att diskutera frikyrklig missionsteologi. Istället fick vi öva oss i att reflektera över vad vi kan lära av till exempel Pingst och Equmeniakyrkan. Detta förvånade t ex en av pingstvännerna som blev berörd av ”er uppriktiga tro att vi faktiskt kan lära av varandra … det kändes stort och vänligt”.
Vår pilgrimsprocess började i våras på S:t Ignatios Andliga Akademi utanför Södertälje och fortsätter nästa vår på den katolska stiftsgården Marielund på Ekerö utanför Stockholm. Inför fortsättningen reflekterade Sven-Erik Fjellström från Svenska kyrkan över olika missionstexter för att visa på att det inte bara handlar om Matteusevangeliet 28:18–20 (”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden…”). Genom att läsa Bibeln med missionen som fokus får vi andra perspektiv och Sven-Erik visade detta med hjälp av flanellograf och lyfte till exempel fram när Jesus predikade i Nasarets synagoga (Lukasevangeliet 4:16–21)”.
Att leva som kristen är att vara en del i Guds mission, Guds sändning i världen: ”Som Fadern har sänt mig sänder jag er.” I den sändningen fortsätter vi att be.
Vi ber: “Livets Gud, led oss till rättvisa och fred.”
/Olle Kristenson