FRIFO:s övergripande policy är att stödja vetenskaplig forskning som är relevant för frikyrkorna, deras identitet, uppgift, teologiska profil och roll i samhället insatt i ett nationellt och internationellt perspektiv. FRIFO prioriterar forskning som har anknytning till frikyrkliga forskningsmiljöer. FRIFO:s huvudmän är Enskilda Högskolan Stockholm och Akademi för Ledarskap och Teologi.

FRIFO:s övergripande policy är att stödja vetenskaplig forskning som är relevant för frikyrkorna, deras identitet, uppgift, teologiska profil och roll i samhället insatt i ett nationellt och internationellt perspektiv. FRIFO prioriterar forskning som har anknytning till frikyrkliga forskningsmiljöer. FRIFO:s huvudmän är Enskilda Högskolan Stockholm och Akademi för Ledarskap och Teologi.

En gång om året fördelar FRIFO bidrag till forskning, huvudsakligen från Stiftelsen C E Wikströms Minne. Se nedan. FRIFO har även en begränsad egen forskningsfond.

FRIFO kan stödja forskning inom teologiska ämnesområden såsom bibelvetenskap, systematisk teologi, kyrkohistoria, praktisk teologi, religionspedagogik, missionsvetenskap, et cetera, men också andra relevanta ämnen såsom historia, litteraturvetenskap, sociologi, med mera.

Utgångspunkten är anknytning till eller relevans för frikyrkorna: frikyrkorna som bakgrund, som teologiskt subjekt, som arena, som totalmiljö. FRIFO för en diskussion om de mest angelägna forskningsuppgifterna. FRIFO kan ta initiativ till nya forskningsprojekt likaväl som att stödja befintliga eller nya projekt där initiativet tagits av andra. FRIFO stimulerar gärna yngre forskare till en aktiv forskningsinsats.

Nätverk och ämnesövergripande forskning

FRIFO vill bidra till att skapa nätverk eller förutsättningar för nya nätverk mellan olika forskare i Sverige och utomlands. FRIFO vill bidra till nya kontakter mellan olika ämnesområden för att stimulera ny och relevant forskning.

Konferenser och seminarier

FRIFO anordnar regelbundet vetenskapliga konferenser och seminarier i samarbete med frikyrkoanknutna teologiska högskolor.

Styrelsens ledamöter

FRIFO leds av en styrelse som utses av Enskilda Högskolan Stockholm och Akademi för Ledarskap och Teologi.

Niklas Holmefur (ordförande/vice ordförande)
Rektor
Enskilda Högskolan Stockholm
niklas.holmefur@ehs.se

Ulrik Josefsson (ordförande/vice ordförande)
Rektor
Akademi för Ledarskap och Teologi
ulrik.josefsson@altutbildning.se

Thomas Kazen
Professor i bibelvetenskap
Enskilda Högskolan Stockholm
thomas.kazen@ehs.se

Roland Spjuth
Docent i systematisk teologi
Akademi för Ledarskap och Teologi
roland.spjuth@altutbildning.se

Lena-Sofia Tiemeyer
Professor i Gamla testamentet
Akademi för Ledarskap och Teologi
lena-sofia.tiemeyer@altutbildning.se

Susanne Wigorts Yngvesson
Professor i etik
Enskilda Högskolan Stockholm
susanne.wigorts.yngvesson@ehs.se

§ 1
Denna instruktion gäller för Frikyrkliga forskningsrådet, FRIFO, vars huvudmän från och med 2016-01-01 är Enskilda Högskolan Stockholm och Akademi för Ledarskap och Teologi.

Uppgifter
§ 2
FRIFO:s övergripande policy är att stödja vetenskaplig forskning som är relevant för frikyrkorna, deras teologi, identitet, uppgift, profil och roll i samhället insatt i ett nationellt och internationellt perspektiv. FRIFO prioriterar forskning som har anknytning till frikyrkliga forskningsmiljöer.

§ 3
Forskningsrådet arbetar på uppdrag av Enskilda Högskolan Stockholm och Akademi för Ledarskap och Teologi i samråd med övriga frikyrkliga teologiska högskolor/seminarier i Sverige. FRIFO ska söka samverkan inom forskningsfältet med andra forskningsinstitutioner.

§ 4
Det åligger forskningsrådet särskilt att

  • uppmärksamma forskningsbehov inom FRIFO:s intresseområden som är angelägna inom olika vetenskapliga discipliner samt stimulera sådan forskning, bland annat genom konferenser och seminarier
  • medverka till att uppdragsforskning realiseras, till exempel av samfund och samhällsinstitutioner bekostade forskningsuppgifter
  • fördela medel, som ställs till förfogande för forskning och stipendier
  • granska ansökningar om stipendier och andra former av stöd till forskningsprojekt
  • följa och granska den forskning till vilken medel har beviljats
  • uppmuntra forskningssamarbete med institutioner i andra länder
  • anordna forskningskonferenser vartannat år, då FRIFO-relaterad forskning presenteras
  • främja publicering av vetenskapliga resultat enligt ovanstående.

Organisation
§ 5

  • Frikyrkliga forskningsrådet består av ordförande, vice ordförande och fyra övriga ledamöter. Ordförande och vice ordförande utses för två år i taget växelvis av de två huvudmännen, så att den ena huvudmannen utser ordförande och den andra huvudmannen vice ordförande. Ordförande och vice ordförande utgör tillsammans FRIFO:s presidium. Övriga fyra ledamöter utses för två år i taget så att de två huvudmännen vardera utser en ledamot varje år.
  • I forskningsrådet skall ingå ledamöter som har relevant akademisk kompetens och god förankring i de frikyrkliga samfunden.
  • Forskningsrådet kan vid behov utse arbetsutskott och andra beredande och rådgivande organ.

§ 6
Forskningsrådet sammanträder på kallelse av ordförande eller då minst en tredjedel av ledamöterna begär det. Rådet sammanträder i plenum minst tre gånger varje år.

§ 7
Forskningsrådet kan delegera till presidiet eller beredande organ att avgöra visst ärende eller viss typ av ärenden.

§ 8
Forskningsrådet är beslutsmässigt när minst fyra av ledamöterna är närvarande. Som rådets beslut gäller den mening som de flesta förenar sig om eller, vid lika röstetal, den mening som ordföranden biträder.

Ekonomi

§ 9

  • Till forskningsrådet knyts en forskningsfond för bidrag från såväl samhället som organisationer, samfund, företag och enskilda. Avkastningen av denna fond disponeras av Frikyrkliga forskningsrådet för att stödja forskning, till exempel genom konferenser, stipendier, tryckningsbidrag, kostnader för gemensamma projekt eller andra ändamål som rådet anser önskvärda.
  • Forskningsfonden och andra medel som ställs till forskningsrådets förfogande, skall förvaltas och revideras enligt gemensamt beslut av de två huvudmännen.
  • Anslagsmottagare förväntas lämna redogörelse för hur beviljade medel använts.
  • Huvudmännen har gemensamt ansvar för forskningsrådets kanslikostnader.

Fastställande av instruktion

§ 10

Fastställande och revision av denna instruktion beslutas av styrelserna för Akademi för Ledarskap och Teologi och Enskilda Högskolan Stockholm.

Reviderad av Frikyrkliga forskningsrådet 4 februari 2005 och fastställd av Sveriges Frikyrkosamråds styrelse med senaste ändring av Frikyrkliga forskningsrådet 2024-09-09.

FRIFO grundades 1984 av Sveriges Frikyrkoråd/SAMRÅD, sedermera Sveriges Frikyrkosamråd, FSR. Från och med 2016 är Enskilda Högskolan Stockholm och Akademi för Ledarskap och Teologi FRIFO:s huvudmän, som också förvaltar FRIFO:s ekonomiska medel.

FRIFO har egen forskningsfond, men arbetar i nära samarbete med bland annat Stiftelsen C E Wikströms minnesfond. Samarbetet innebär att FRIFO har möjlighet att fördela stipendier för både lite större och mindre forskningsprojekt, för forskningsresor och publicering av forskningsresultat. För stora forskningsprojekt medverkar FRIFO till att undersöka förutsättningarna för annan finansiering.

FRIFO har inte avsikt att starta en egen forskningsorganisation, utan vill arbeta genom att ta initiativ eller stimulera redan befintliga forskningsinitiativ.

Historik 1984-2006

Historik 1984-2006

Frikyrkliga forskningsrådet genom åren 1984-2006 (2006). En historik över FRIFO:s verksamhet har skrivits av Gunilla Gunner.