Redan tidigare har många företrädare för frikyrkosamfunden fått ersättning från Kriminalvården för sitt arbete på anstalter och häkten. Det har dock varit upp till varje enhetschef att knyta ledamöter för andlig vård till sin enhet, och ibland har andra behov bedömts viktigare och fängelsekyrkan har blivit utan resurser.
Från och med i år lyfts kostnaderna för den andliga vården upp i ljuset. I planeringsförutsättningarna för Kriminalvårdens nya en-myndighetsorganisation står i klartext att en lika stor andel resurser skall avsättas som Kriminalvården får från Svenska kyrkan. Pengarna kommer att fördelas till de sex regionerna och cheferna på lokala verksamhetsområden kan sedan rekvirera medel till ersättning för det arbete som sker på häkten och anstalter.
10-20 nya tjänster
Förhoppningsvis kommer ett antal nya pastorer och diakoner under året att knytas till enheter som tidigare bara haft präster från Svenska kyrkan att tillgå för andlig vård. Det nya anslaget ger möjlighet till 10-20 nyanställningar på orter som Ystad, Kalmar, Västervik, Norrköping, Umeå, Luleå och Haparanda. I regel rör det sig om deltidsanställningar.
Sveriges Kristna Råd svarar för samordningen av resurser till den andliga vården i Kriminalvården. I anslaget till Sveriges Kristna Råd finns redan medel som fördelas till Katolska kyrkan och de olika ortodoxa kristna kyrkorna i Sverige. För imamers arbete på fängelser och häkten anslår Kriminalvården årligen medel som fördelas genom Sveriges Muslimska Råd.