Representanter från Vatikanen, Evangeliska världsalliansen, Kyrkornas världsråd och Pingsts världsgemenskap samlades för att belysa förföljelsen av kristna. Rubriken för konsultationen var “Discrimination, Persecution, Martyrdom: Following Christ Together” (Diskriminering, förföljelse, martyrskap: Att följa Kristus tillsammans). Inbjudare var Global Christian Forum.
Konsultationen sammanföll med den 4 november som är 25-årsdagen då det åter blev tillåtet att utöva religion i Albanien. Kommunistregimen förbjöd 1967 all religion i landet, till och med religiösa symboler förbjöds, som exempelvis kors. Därmed blev Albanien världens första ateistiska land. I samband med att Berlinmuren föll förändrades atmosfären i Albanien och det blev åter tillåtet att utöva sin tro.
Detta är första gången som de stora kyrkofamiljerna i världen möts över samfundsgränserna för att tala om utsattheten för kristna. Omkring hälften av de närvarande kom från sammanhang där kristna upplever förföljelse. 145 delegater fanns på plats var av fem svenskar som representerade Svenska kyrkan, Sveriges kristna råd och Ljus i Öster/Pingströrelsen.
Konsultationen pågick under tre dagar med totalt tolv sessioner. Flera av talarna lyfte även fram förföljelse för andra med annan tro och att alla har ett ansvar att arbeta för religionsfrihet. En av deltagarna vid konsultationen, kardinal Kurt Koch från Vatikanen, läste upp en personlig hälsning från Påven Fransiskus:
”Må martyrerna i dag, från olika delar av världen och från olika traditioner, hjälpa oss att förstå att vi tillhör samma kropp. Låt detta få vår ekumeniska gemenskap att växa ännu mera”.
Deltagarna delade med sig av personliga berättelser från länder som exempelvis Irak, Syrien, Pakistan, Nigeria, Kenya och Sri Lanka. Återkommande vittnesbörd från flera länder var att de kristna tvingas lämna sina länder, kyrkor bränns ner, kristna diskrimineras på olika nivåer i samhället och i vissa länder sker mord och massavrättningar. En genomgående vädjan från dessa kyrkoledare var:
”Den globala kyrkan behöver stötta oss. Ge inte bara pengar till hjälpinsatser utan be även för oss, visa solidaritet och påverka omvärldens ledare”.
Bland annat berättade en av kyrkoledarna om situationen i Irak och hur han själv varit kidnappad:
”Landets kristna lämnar landet efter utpressning om att konvertera eller betala höga avgifter. Vi uppmanar de kristna att stanna i Irak, att vittna om budskapet om Jesus Kristus. Men vi behöver omvärldens hjälp och stöd.
En kyrkoledare berättade att Syrien blivit världens värsta land att leva i:
”Situationen för vår kyrka är den värsta form av förföljelse och den svåra situationen har blivit normalitet”.
-Flera kyrkoledare har tackat oss i Sverige för att vi tar emot förföljda människor som lämnat sitt land. De ber oss om hjälp att rusta dem med utbildning under tiden i Sverige och sedan uppmuntra dem att återvända till sitt hemland när kriget är över. Det berättar en av de svenska deltagarna, kyrkoherde Margareta Carlenius som är ordförande i internationella rådet, Svenska kyrkan.
Rauli Lehtonen från Ljus i Öster och Pingst Internationellt talade på session sju som en av representanterna för “Agencies of Solidarity”. Han upplever konferensen som ett historiskt genombrott:
– När ortodoxa-, katolska- och pingstledare sitter vid samma bord och diskuteras hur man kan bistå förföljda kristna, då väcks ett hopp inom mig för den lidande kyrkan.
Konsultationen avslutades med en mottagning på onsdagskvällen i presidentpalatset i Tirana med Albaniens president Bujar Nishani. Presidenten talade om vikten av religionsfrihet. Även Larry Miller, sekreterare för Global Christian Forum, höll ett tal där han bland annat tackade Albanien för sin gästfrihet under konsultationen.
Konsultationen enades om ett gemensamt uttalande: DPM Message Final
Den svenska delegationen i Tirana:
De svenska deltagarna: Rauli Lehtonen (Ljus i öster/Pingst), Margareta Carlenius, (Svenska kyrkan), Ragnar Persenius (Svenska kyrkan), Kristin Molander (Svenska kyrkan) och Mikael Stjernberg (Sveriges kristna råd).
Samliga foton tagna av: Mikael Stjernberg