”Och nu, vad väntar ni på?” Dessa ord är hämtade från den engelska översättningen av Apg 22:16 och är Ananias uppmaning till Paulus att låta döpa sig. Idag riktar sig orden till de europeiska kyrkorna och utmanar till reflektion om vad som är kyrkornas uppgift i dagens Europa.
Den stora uppgiften för generalförsamlingen var att fatta beslut om en ny konstitution och fatta beslut om att flytta huvudkontoret till Bryssel från Genève. Dessutom valdes en ny styrelse på 20 medlemmar där domprosten i Göteborg, Karin Burstrand valdes in och sedan blev utsedd till en av två vice ordföranden.
Det mesta av tiden gick åt att diskutera den nya konstitutionen, men parallellt förbereddes brev till Europas kyrkor och uttalande om generalförsamlingens syn på viktiga politiska frågor, till exempel om den ekonomiska krisen i Europa, flyktingars situation i Europa och situationen i Mellanöstern.
En svensk översättning av brevet till Europas kyrkor kan laddas ner här och generalförsamlingens uttalande om den politiska situationen kan laddas ner här (PDF):
Brev till kyrkorna
FAKTA,
Europeiska kyrkokonferensen – Conference of European Churches, CEC:
Bildades 1959 för samarbete mellan europeiska kyrkor på olika sidor om järnridån.
Huvudkontor: Genève. Kontor i Bryssel och Strassbourg
Antal medlemskyrkor/organisationer: Drygt 130.
Högsta beslutande organ: Generalförsamling, ska sammanträda minst vart 6:e år.
Styrelse: Centralkommittén, 40 ledamöter, ett möte per år. Verkställande presidium på tio personer.
Generalsekreterare: Guy Liagre.
Anställda: Omkring 30.
Reformförslag: Minskat antal ledamöter i generalkonferensen: Max 200 (Senast,2009, kom 300, men då deltog var fjärde medlemskyrka inte.). Mindre styrelse med maximalt 27 ledamöter som kan mötas tre gånger per år. Avskaffa kommissionerna.
Begärt bidrag från medlemskyrkorna 2011: 9,7 miljoner kronor.
Bidrag som kom in: 8,6 miljoner kronor.
Källa: Activity report, From Lyon to Budapest, CEC, 2012