Fredrik Bengtsson från Migrationsverket medverkade vid de ekumeniska nätverksdagarna för migration och integration. Foto: Mikael Stjernberg.

Som vanligt skriver jag min blogg på tåget på väg till mitt arbete. Idag fungerar inte elektriciteten och jag använder datorns batteri som numera är ganska slitet. Regelbundet behövs tillgång till energi för att jag ska kunna göra mitt jobb. Så kan det vara i livet också. Man behöver ny energi i form av inspiration och nya kunskaper och färdigheter. Den här bloggen ska handla om två sådana.

Den här veckan deltar jag i ett sådant energigivande event. Sveriges kristna råd, SKR, inbjuder varje år till Nätverksdagar för migration och integration. I år möts drygt 150 personer under två dagar i Immanuelskyrkan i Stockholm. Vi får lyssna till bra föredrag, erbjuds ett antal intressanta workshops samt träffar andra som också är engagerade i dessa frågor. Igår föreläste Karin Wiborn från SKR, Fredrik Bengtsson från Migrationsverket och Lars Trädgårdh från Ersta/Sköndal högskola. Idag ska vi få lyssna till Doris Peschke, generalsekreterare i kyrkornas europeiska samarbetsorgan för flyktingarbete. I flera worskhops blir det väldigt konkret när olika personer delar erfarenheter och kunskaper. Så får vi också lyssna till några av våra nysvenskar som ger vittnesbörd om sina erfarenheter av att komma till Sverige. Gripande berättelser! Mycket handlar denna gång om vägar till integration, att bygga ett större vi. Så är också temat ”Tillsammans för gemenskap, tillit och hopp!”

Mitt andra energitillflöde denna morgon är läsningen av Kyrkornas världsråds nyhetsbrev. Det kommer varje vecka och ger glimtar från kyrkornas verksamhet i olika håll i världen. Den här morgonen berättar man om det pågående fredsmöte i Kairo mellan en muslimsk delegation ledd av storimam Ahmad Al-Tayyeb i Kairo och en kristen grupp ledd av Kyrkornas världsråds ordförande Agnes Aboum. Fredsmötet fortsätter under resten av veckan, och då kommer även påve Franciskus, patriark Bartholomeus och andra kristna ledare från Mellanöstern att delta. En bakgrund är naturligtvis våldet mot minoriteter i Egypten och kampen mot religiös extremism i alla dess former. Också här byggs ett större vi. Frågan handlar ju inte om vi kan leva tillsammans. Leva tillsammans är något som vi bara måste. Och, som KVs generalsekreterare Olav Fykse Tveit sa:
“Kristna och muslimer representerar hälften av världens befolkning. Vi har ett stort gemensamt ansvar för att bygga en rättvis och fredlig värld där alla människors värdighet respekteras”.

Sånt kan ge mig nödvändigt energitillskott i det dagliga arbetet. Jag tror att Gud är verksam i detta. Därför fortsätter jag att be:
“Livets Gud, led oss till rättvisa, fred och mänsklig värdighet”.

/Björn Cedersjö

PS. Prenumerera gärna på Kyrkornas världsråds nyhetsbrev. Här är länken: http://www.oikoumene.org/en/press-centre/en/resources/e-news DS.

 

 

 

 

 

 

Fortsätt läsa mer från oss