Martin Luther King förändrades med åren. Från början hade även han pistoler hemma. Men med tiden blev han en övertygad ickevåldsförespråkare. Och resten är historia.
Martin Smedjeback berättade detta när han i måndags kväll tog emot Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda. Vi var drygt hundra personer som var samlade i Norrmalmskyrkan i Stockholm för att uppmärksamma minnet av en hjälte. Och låta oss utmanas av några andra vardagshjältar. Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda delas ut i Sverige den tredje måndagen i januari. Det är Kristna fredsrörelsen, Sveriges kristna råd och Equmeniakyrkan som står bakom.
Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, delade ut priset till Martin, ”en av mina hjältar”. Motiveringen från priskommittén talade om att Martin får priset för sitt mod och sin hängivenhet i arbetet för fred och rättvisa. ”Martin har med stor uthållighet och med sin egen bekvämlighet som insats genomfört en ansenlig mängd ickevåldsmanifestationer som bidragit till att den svenska vapenexporten debatterats och ifrågasatts.” Läs gärna Martins strålande tacktal (han har lagt ut det på facebook) som blev en appell för att det behövs ”inspiration, konspiration och intervention”. Att konspirera har att göra med att ”andas tillsammans” var en spännande översättning. Under stort jubel läste Martin också upp kriminalvårdens fantastiska motiveringar till varför han inte fick ta emot besök av sina kollektivkamrater när han satt fängslad för sina ickevåldsliga aktioner: det kunde motverka hans anpassning till samhället.
En nyhet i år var att det även delades ut ett hedersomnämnande i Rosa Parks anda. Hijabupproret startades ganska spontant av fem unga kvinnor som en protest mot de hinder som man såg för att kvinnor skulle få klä sig som man önskade i det offentliga rummet. Deras protest uppmärksammades av många både i och utanför Sverige. Hur känns det att få detta hedersomnämnande? frågade kvällens värd Doreen Månsson. Det känns bra, blev svaret. Men kampen måste fortsätta för lika rättigheter och ett rättvist samhälle. Vi hoppas att du och andra också vill kämpa för oss, för våra barn och våra barns barn. För även om det sker positiva förändringar är vägen lång att gå. Vi behöver vara uthålliga.
När jag och andra ätit ”I have a dream-tårtan” och pratat med varandra tror jag vi gick hem med Martin Luther Kings egna ord som inledde kvällen. Hans berömda tal om drömmen om ett rättvist och mänskligt samhälle smittar ännu. Eller som Karin Wiborn sa om Martin Smedjeback: ”I all enkelhet gör du stordåd. Du gör det de flesta av oss skulle kunna göra. Du lever den förändring du vill se.”
I den ekumeniska böneveckan för kristen enhet fortsätter jag att be: Livets Gud, led oss till rättvisa och fred.
/Björn Cedersjö
PS. Läs mer om priset: http://martinlutherking.se/ DS.