Pressinfo från Svenska kyrkan:

Under sex dagar har 2500 kyrkliga företrädare samlats till ett ekumeniskt möte i Sibiu, Rumänien. Mötets tema var “Kristi ljus över alla – hopp om förnyelse och gemenskap i Europa”. En av huvudfrågorna vid mötet var klimatfrågan. En av talarna vid mötet var bland annat Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, som talade om Europas framtid och vårt gemensamma ansvar.

Från Svenska kyrkan deltog ett 20-tal personer. Margarethe Isberg, domprost från Västerås är vice president för den Europeiska kyrkokonferensen.
– Det här är det tredje ekumeniska mötet som arrangeras av den Europeiska kyrkokonferensen (KEK) och den Europeiska Biskopskonferensen (CCEE). Det är oerhört viktigt att komma samman och tala om Europas framtid. Vi måste komma ihåg att Europa är större än EU och att världen är större än Europa. Därför har vi valt att ha globala frågor i fokus under detta möte. Förutom klimatfrågan har vi bland annat studerat migrationsfrågor och trafficking, berättar Margarethe Isberg.

Det är tio år sedan det senaste ekumeniska mötet ägde rum i Graz, Österrike. Sedan dess har det skett flera större gemensamma satsningar inom kyrkorna i Europa.
– Under de senaste tio åren har det skett stora framsteg i samarbetet kyrkorna emellan, säger Margarethe Isberg. Den största händelsen är Charta Oecumenica, som är ett grunddokument för samverkan mellan kyrkorna i Europa. Ett annat steg är bildandet av det ekumeniska nätverket för miljöfrågor (ECEN) och dokumentet om våld mot kvinnor som spridits över hela Europa.

Thomas Söderberg, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen och en av delegaterna från Svenska kyrkan vid mötet;
– Kyrkan kan bli en ännu viktigare kraft i samhället, säger Thomas Söderberg och lyfter särskilt fram vikten av att arbetet med klimatfrågorna sker lokalt, regionalt, nationellt och internationellt;
– Rättvisa, fred och ansvar för skapelse och liv hör samman, fortsätter han. Det är ett ansvar för kyrkorna att visa på hur dessa tre hänger samman och det är ett gemensamt ansvar att värna om dessa.

Annette Lundquist Larsson, är ledamot i kyrkostyrelsen och en av delegaterna från Svenska kyrkan vid mötet i Sibiu;
– Kyrkorna spelar en viktig roll i Europa. Kyrkans roll är starkare i övriga delar av Europa om man jämför med situationen i Sverige. Kyrkan kan bli en ännu viktigare aktör i olika samhällsfrågor. Om jag ser på hur vi har arbetat i Sverige så har vi inte fokuserat så mycket på de behov som finns i vårt närområde i Europa. Hur många av oss tänker på att det pågår olika former av människohandel i Europa – runt omkring oss? Vi måste börja i vårt närområde, och att tänka på att lokala beslut kan påverka övriga världen och kommande generationer, avslutar Annette Lundquist Larsson.

Miljöperspektivet genomsyrade hela mötet från hur man tillagade mat och dryck till pappersåtervinning och resor. De som reste till mötet med flyg fick betala en avgift på 15 euro eller 45 lei som kompensation. Vid mötet antogs ett gemensamt brev som sänds till kyrkorna i Europa, som bland annat uppmanar till arbete med klimatfrågor, fortsatt arbete bland invandrare och andra etniska grupper samt erbjuda själavård till migranter, asylsökande och flyktingar.

Lotten Andersson, pressekreterere

Svenska kyrkans hemsida: www.svenskakyrkan.se

Arrangörer av mötet var den Europeiska kyrkokonferensen (KEK) och den Europeiska Biskopskonferensen (CCEE). KEK har till uppgift att främja det ekumeniska samarbetet i Europa och att föra dialog med den Katolska biskopskonferensen i Europa. KEK består av 126 medlemskyrkor från ortodoxa, protestantiska, anglikanska och gammalkatolska kyrkor i hela Europa. KEK har verksamhet i Genève, Bryssel och Strasbourg. Svenska kyrkan har varit medlem i KEK sedan 1964. Vice president för KEK är domprosten Margarethe Isberg från Västerås.

Fortsätt läsa mer från oss