På inbjudan av migrationsministern närvarade Sveriges kristna råd den 10 april på Migrations- och asylforum tillsammans med 18 andra civilsamhällesorganisationer. Datumet sammanföll med den slutgiltiga omröstningen i EU-parlamentet om den nya asyl- och migrationspakten.
Tillsammans med en rad pågående utredningar och lagförslag på nationell nivå genomgår migrationspolitiken stora förändringar, inte bara i vårt land utan i hela EU.
Som kyrkorna tillsammans har vi både på europeisk nivå och här hemma i Sverige upprepade gånger betonat vikten av att värna människor på flykt och att stärka de legala vägarna in i EU. Vi ser med oro på att människor på flykt alltmer beskrivs som ett problem eller som hot mot stabiliteten i våra system, och på den splittring och rädsla som den beskrivningen leder till.
Synpunkter på de migrationspolitiska förändringarna framfördes
När det gäller konkret politik har inte minst frågan om dagersättning varit återkommande, och SKR har ett flertal gånger uppmanat regering att höja det oskäligt låga beloppet på 71 kronor om dagen, en uppmaning som får stöd av många civilsamhällesorganisationer och även av FN. Därutöver pågår en mängd olika förslag gällande exempelvis mottagande av asylsökande, höjda försörjnings- och inkomstkrav och ökat återvändande. Under samtals- och bordsrundan vid forumet framfördes därför också en mängd synpunkter på de migrationspolitiska förändringarna.
De närvarande organisationerna lyfte frågor som utformningen av de planerade mottagnings- och återvändandecentren och vilka konsekvenser lagförslagen får ur ett barnrättsperspektiv. Vidare lyftes exempel på familjesplittring på grund av bristande övergångsbestämmelser, konvertiters och HBTQ-personers utsatthet i asylprocessen och hur misstron mot det offentliga ökat i vissa migrationsgrupper.
Sveriges kristna råd företräddes vid mötet av Inga Johansson (Equmeniakyrkan) och Benjamin Ulbricht (SKR:s kansli), som förutom frågan om dagersättningen också lyfte vår starka reservation mot den planerade anmälningsplikten liksom den ökade oro och utsatthet bland människor i olika migrationsprocesser som våra församlingar vittnar om. SKR reflekterade också kort över delar av narrativet i migrationspolitiken.
Medskicken till migrationsministern kan läsas här i sin helhet.
Ministern drar andra slutsatser
Migrationsministern tackade för de tydliga och ärliga synpunkterna. I vissa frågor delar hon synen på utmaningarna, även om forumet visade på att civilsamhället och regeringen kan dra olika analyser och slutsatser. Dialogen fortsätter, liksom arbetet till för ett värdigt bemötande av människor i behov av skydd.