Sedan länge är de kristna kyrkorna engagerade i migrations- och integrationsfrågor på olika sätt. Vi arbetar för att människor inte ska tvingas fly, men vi finns också på plats när flykten är ett faktum. Och vi arbetar på hemmaplan för ett välkomnande och inkluderande samhälle, där de som flytt till Sverige får sina rättigheter tillgodosedda och röster hörda. Därför ger vi nu ut skriften “Detta vill vi – kyrkorna och migrationsfrågorna” i en reviderad version.

Vår kristna tro har präglats av exilens och flyktingskapets erfarenheter. När det i bibeltexterna finns uppmaningar att behandla främlingen väl sker hänvisning till egna upplevelser:

Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud.

Tredje Moseboken 19:33-34

Jesus visar oss genom sina ord och handlingar ett kärlekens exempel; att älska sin nästa och att särskilt se till de fattiga, de maktlösa och de diskriminerade. Att välkomna främlingen in i gemenskapen är en handling som i den kristna tron bär ett välsignelselöfte:

Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det.

Hebreerbrevet 13:2

Migration känner inga nationella gränser

Migration är i högsta grad ett fenomen som inte känner några nationella gränser. Kristna kyrkor i Sverige arbetar genom sina internationella utvecklingssamarbeten för en värld där människor inte tvingas fly sina hem. Vi finns också på plats för humanitära insatser vid flyktingläger och bland utsatta migrantarbetare.

Kyrkans uppgift är att analysera samhällsutvecklingen och ”tyda tidens tecken” för att bidra till positiv samhällsutveckling, vilket bland annat innebär att arbeta för ett välkomnande och inkluderande samhälle.

Detta kommer framför allt till uttryck genom stöd till människor som söker sig till kyrkor – det kan handla om behov av samtal, psykosocialt stöd, information om juridiska- och rättsliga frågor, stöd vid återvändande samt uppsökande verksamhet, till exempel vid Migrationsverkets asylboenden och förvar.

Vi arbetar för en human migrationspolitik

Inom Sveriges kristna råd pågår ett påverkansarbete genom remissvar, debattartiklar samt dialog med politiker och beslutsfattare. Arbetet är ett uttryck för ambitionen att vara ett salt i världen, att protestera mot orättvisor och att arbeta för ett bättre samhälle för alla människor.

SKR har särskilt lyft konvertiters situation, ensamkommande ungdomar, frihetsberövanden och familjeåterförening liksom konsekvenser av förändringar i migrationslagstiftningen under de senaste åren. Kyrkorna i SKR verkar för en human migrationspolitik och ett välkomnande samhälle.

Vi kommer att fortsätta följa och granska den förda migrations- och integrationspolitiken, lagstiftning och juridisk praxis samt myndigheternas arbete. Vi gör det inte bara utifrån ett nationellt svenskt perspektiv utan också utifrån ett europeiskt och ett globalt perspektiv.

Skriften Detta vill vi – kyrkorna och migrations/integrationsfrågorna publicerades första gången 2007 och ges våren 2024 ut i en andra reviderad version. Den har tagits fram av SKR:s arbetsgrupp för migration och integration och har antagits av Sveriges kristna råds styrelse i september 2023. Ladda ner skriften gratis eller beställ kopior via länken.


Här kan du läsa mer om vad kyrkorna sagt och gjort i migrationsfrågorna.


.

Fortsätt läsa mer från oss