DEBATT Kommer du ge bort en ros på alla hjärtans dag? Glöm inte bort att välja den med omsorg. I Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag för att ge bort till nära och kära. En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador. Arbetet ger viktiga arbetstillfällen, framför allt till kvinnor på landsbygden som lever under svåra förhållanden. Men rapporterna om arbetssituationer för de som odlar våra rosor rimmar illa med den glädje som blommorna skänker oss och den omtanke de ska symbolisera.
Majoriteten tjänar så lite att det inte täcker deras familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen. Många anställda utsätts för giftiga kemikalier som blommorna måste besprutas med.
Alla hjärtans dag är ett tillfälle att visa extra omtanke för människor i vår närhet, men låt det också vara ett tillfälle att visa omtanke om de människor på andra sidan jordklotet som odlar rosorna vi ger bort.
Många församlingar köper blommor för utsmyckning i kyrko– och församlingslokaler. Blommorna finns på altarbordet för att berätta om skapelsens skönhet och rikedom. Fortfarande är det många som inte tänker närmare på hur blommorna har producerats. Låt oss för ett solidariskt nattvardsbord använda blommor där produktionen inte inneburit miljöföroreningar och utnyttjande av människor.
Allt fler har fått upp ögonen för Fairtrade-märkta rosor. I dag är en av fem rosor Fairtrade-märkta. När vi betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt vet vi att de anställda på rosodlingarna får en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i vattenförsörjning, en skola eller hälsovård.
Det finns fortfarande mycket kvar att göra. 80 procent av rosorna kommer fortfarande från odlingar där vi inte vet hur arbetsförhållanden varit. Du kan vara med och påverka och ge odlare och anställda handlingskraft att förbättra sina arbets-och levnadsvillkor, både för sig själva och för sina familjer. Välj din ros med omsorg när du själv köper den och var med och påverka din församling.
Många samfund och organisationer engagerade i arbetet med Kyrka för Fairtrade. I dag är fler än 90 församlingar diplomerade som kyrka för Fairtrade. Vi uppmuntrar fler församlingar runt om i Sverige att handla Fairtrade-märkta rosor till sina kyrko– och församlingslokaler och på så sätt visa på omtanke om människor i länder med utbredd fattigdom. Vi behöver din hjälp i påverkansarbetet. Köp en Fairtrade-märkt ros och bidra till bättre villkor för de människor som odlat och plockat blommorna – i dag på alla hjärtans dag och alla andra dagar.
Magdalena Streijffert, generalsekreterare Fairtrade Sverige,
Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd,
Bertil Högberg, ordförande FairTrade Återförsäljarna,
Eva-Maria Munck, koordinator Kyrka för Fairtrade, Sveriges kristna råd
Läs debattartikeln i Dagen
http://www.dagen.se/opinion/asikt/valj-ratt-ros-handla-med-omtanke/