Till:
Justitiedepartementet
103 33 Stockholm
Alvik den 30 januari 2023
Yttrande över SOU 2022:50: ”Bättre möjligheter att verkställa frihetsberövanden”
Diarienummer: Ju2022/03032
Yttrande
Sveriges kristna råd
- vill uttrycka en viss reservation gentemot att inkludera anmälningsskyldigheten som tillräckligt skäl för tillstånd till hemlig dataavläsning enligt lag 2020:62, 9 § tillägg 4. Se kommentar nedan.
- noterar att lagförslagen förstärker redan långtgående befogenheter men konstaterar samtidigt att förslagen omgärdas av en rimlig nivå av rättssäkerhetsgarantier och integritetsskydd.
- understryker vikten av att också i fortsättningen värna själavårdsrummet i enlighet med §§ 11 och 27 i lagen om hemlig dataavlyssning, samt den tystnadsplikt som exempelvis åligger präster och pastorer.
Kommentar gällande utvisningsbeslut och anmälningsplikt (Författningsförslag 1.4)
Betänkandet och lagförslagen är inte isolerade processer. Sveriges kristna råd betraktar betänkandet i en större politisk kontext. I likhet med andra civilsamhällesorganisationer, exempelvis Civil Rights Defenders och Rädda Barnen, noterar vi med oro en retorik där kriminalitet och migrationsbakgrund kopplas direkt samman.
I den politiska debatten de senaste åren har det nämnts förslag som vi i Sveriges kristna råd är starkt kritiska till, såsom utvisning utan att vara dömd för brott, eller utvisning på grund av ”bristande vandel”. En utvisning får i många fall större följder för den utvisade personen än vad ett straff inom Sveriges gränser skulle innebära, vilket alltså åsidosätter grundprincipen om likhet inför lagen.
Sveriges kristna råd har upprepade gånger tydliggjort att vi värnar om människor på flykt. På vissa områden delar vi som bekant inte (tidigare och nuvarande) regeringens eller Migrationsverkets bedömningar gällande till exempel säkerheten i vissa länder eller för vissa grupper. Således har våra församlingar ibland kontakt med människor som har dömts till utvisning på vad vi menar är felaktiga grunder.
Den som begår grova brott – flykting eller ej – ska självklart lagföras för dessa. Men som kristna kommer vi också i fortsättningen stötta de vars enda ”brott” är att ha flytt ifrån ett sammanhang som felaktigt bedöms som tryggt, och som i ett försök att undvika en livshotande utvisning undanhåller sig ifrån sin anmälningsskyldighet.
Redan idag medger lagen (2022:700) lokalisering av kommunikationsutrustning, det vill säga att kunna ta reda på var en viss person befinner sig om inte anmälningsplikten fullgjorts. Vi vill därför uttrycka viss reservation gentemot förslaget att kunna utföra tillstånd om hemlig dataavläsning i syftet att ”kunna lokalisera en utlänning som inte har fullgjort sin anmälningsskyldighet” (förslag 2020:62, 9 § tillägg 4) som tillräckligt skäl, det vill säga såvida den enda juridiska processen i sammanhanget gäller flyktingens uppehåll i Sverige.
För Sveriges kristna råd
Sofia Camnerin, generalsekreterare, telefon: 08-453 68 01
Handläggare: Benjamin Ulbricht, telefon: 08-453 68 08