Uttalande/debatt

Kyrkorna återupprepar Juluppropets krav

Denna vecka är det ett år sedan landets kyrkor lanserade ”Juluppropet – för en human migrationspolitik”. Årsdagen uppmärksammas genom en unik sampublicering i sju kristna tidningar med en text från landets kyrkoledare med tre uppmaningar till regeringen.

SKR i Aftonbladet: ”Sverige bidrar till tortyr och slavhandel i Libyen”

Sverige har godkänt det ökat stöd till Libyen trots full vetskap om att migranter utsätts tortyr och sexuellt våld. Det skriver tio organisationer, däribland Sveriges kristna råd, på Aftonbladet debatt.

Kyrkoledare i SvD: Sveriges asyllagstiftning fortfarande på EU:s miniminivå

Presidiet för Sveriges kristna råd skriver på debattplats i Svenska dagbladet om svensk migrationspolitik och kommenterar måndagens regeringsuppgörelse. Kyrkoledarna återupprepar Juluppropets tre krav till regeringen för en human migrationspolitik. Undertecknare av artikeln är Anders Arborelius, Dioscoros Benyamin Atas, Antje Jackelén, Lasse Svensson och Karin Wiborn.

SKR på GP debatt: ”Nu kan FN:s kärnvapenförbud skrivas på – gör det!”

26 september 2017

Vi skriver i Göteborgs-Posten tillsammans med bland annat Svenska Röda Korset, Amnesty International Sverige där vi uppmanar den svenska regeringen att underteckna FN-konventionen som förbjuder kärnvapen. Kärnvapen är det sista massförstörelsevapen som ännu inte förbjudits genom ett internationellt avtal.

Kyrkoledare uppmanar regeringen att skriva under FN-avtal om kärnvapen

11 september 2017

Under måndagen överlämnade kyrkorna ett brev till utrikesminister Margot Wallström som uppmanar regeringen att så fort som möjligt skriva under FNs avtal som förbjuder kärnvapen. Brevet är undertecknat av kyrkoledarna Antje Jackelén, Anders Arborelius, Dioscoros Benyamin Atas, Lasse Svensson och Karin Wiborn.

Kyrkoledare uppmanar regeringen att säkra situationen för Mellanösterns minoriteter

6 september 2017

Idag samlades många av landets kyrkoledare i Södertälje till förbön för utsatta troende i Mellanöstern. Samtidigt skriver kyrkoledarna en debattartikel i Göteborgs-Posten där man uppmanar den svenska regeringen att inom FN:s säkerhetsråd och EU med större kraft verka för att stödja utsatta minoriteter i Irak och Syrien. Artikeln avslutas med fyra krav till utrikesminister Margot Wallström.

SKR i SvD: ”Tvångsutvisa inte till Afghanistan”

Representanter för Sveriges kristna råd, Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, Ensamkommandes förening och rörelsen #vistårinteut skriver idag i Svenska Dagbladet ett gemensamt krav på att stoppa utvisningarna till Afghanistan på grund av säkerhetsläget och den omöjliga situationen för utvisade.

Debatt: Både kyrkan och världen behöver ekumeniken

2 juni 2017

Landets kyrkoledare skriver en gemensam debattartikel i tidningarna Dagen och Sändaren om de många skälen till arbetet för kristen enhet. Artikeln antogs vid årsmötet för Sveriges kristna råd den 30 maj.

Kyrkorna skriver öppet brev till Migrationsverket om konvertiter

Sveriges kristna råd skriver idag ett öppet brev till Migrationsverket om myndighetens bemötande av kristna konvertiter när asylansökan utreds. I brevet ger kyrkorna tre konkreta förslag till Migrationsverket.

Fika fairtrade – och hjälp kvinnor på samma gång

Tio kristna ledare skriver på debattplats i tidningen Dagen om arbetet med Faitrade: ”Låt oss inte ringakta den enkla handlingen att fika Fairtrade-märkt, det påminner oss om att älska våra bröder och systrar som har andra levnadsförhållanden än vi”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page