Uttalande/debatt

Vi vill se modiga beslut för planetens överlevnad

Inför det stundande riksdagsvalet i september och inför helgens Klimatriksdag skriver styrelsen för Sveriges kristna råd en debattartikel i tidningen Dagen om klimatet. Texten handlar om att det krävs modiga beslut för planetens överlevnad. Undertecknare är styrelsens fyra ungdomsrepresentanter tillsammans med generalsekreterare Karin Wiborn.

Debatt: Värna demokratin – ta en fika!

Tillsammans med flera kyrkor och organisationer skriver Sveriges kristna råd en debattartikel i Sändaren inför Fairtrade Challenge 7-9 maj.

Debatt i GP: ”Gillar Göteborgs stad inte trossamfunden?”

25 mars 2018

Göteborgs stads beslut om att dra in kommunala bidrag till trossamfund bygger på okunskap, fördomsfullhet och intolerans. Det går även på tvärs emot förslaget från statens utredning i frågan, skriver bland andra Sveriges kristna råd Equmenia och Frälsningsarmén på debattplats i Göteborgs-Posten.

Debatt i Dagen: Det är en trovärdighetsfråga

21 mars 2018

Den uppdragsorienterande ekumeniken behöver också ett pågående teologiskt samtal, för att lära känna varandra på djupet, skriver Karin Wiborn, på debattplats i tidningen Dagen.

SKR på SvD debatt: Kommer regeringen gömma sig bakom EU?

Nu går EU in i slutförhandlingarna kring unionens gemensamma asylregler. Förhandlingarnas utfall är avgörande för om Sverige kommer att kunna återgå till sin mer humana asylpolitik. På debattplats i Svenska dagbladet efterlyser vi tillsammans med åtta organisationer tydliga svar från regeringen: Kommer Sverige rösta för de nya reglerna även om det innebär försämrade rättigheter för människor på flykt?

Kyrkoledare på SvD debatt: ”Mer fördomar än fakta i debatten om konfessionella friskolor”

13 mars 2018

Är det svenska samhället på väg att förlora förmågan att förhålla sig till religionens positiva och negativa sidor på ett adekvat sätt? Det skriver presidiet för Sveriges kristna råd på debattplats i Svenska dagbladet, med anledning av att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor.

Kyrkorna återupprepar Juluppropets krav

Denna vecka är det ett år sedan landets kyrkor lanserade ”Juluppropet – för en human migrationspolitik”. Årsdagen uppmärksammas genom en unik sampublicering i sju kristna tidningar med en text från landets kyrkoledare med tre uppmaningar till regeringen.

Debatt om Agenda 2030: ”Sverige är inte bäst i klassen”

Sveriges kristna råd skriver i Altinget tillsammans med 18 andra organisationer med budskap till Ardalan Shekarabi och Isabella Lövin där vi uppmanar dem att höja ambitionsnivån i arbetet med Agenda 2030.

SKR i Aftonbladet: ”Sverige bidrar till tortyr och slavhandel i Libyen”

Sverige har godkänt det ökat stöd till Libyen trots full vetskap om att migranter utsätts tortyr och sexuellt våld. Det skriver tio organisationer, däribland Sveriges kristna råd, på Aftonbladet debatt.

Kyrkoledare i SvD: Sveriges asyllagstiftning fortfarande på EU:s miniminivå

Presidiet för Sveriges kristna råd skriver på debattplats i Svenska dagbladet om svensk migrationspolitik och kommenterar måndagens regeringsuppgörelse. Kyrkoledarna återupprepar Juluppropets tre krav till regeringen för en human migrationspolitik. Undertecknare av artikeln är Anders Arborelius, Dioscoros Benyamin Atas, Antje Jackelén, Lasse Svensson och Karin Wiborn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page