Fred

Israel nekar svenskar inresa

Under 2017 har fyra personer som relaterar till Sveriges kristna råd nekats inresa av israeliska myndigheter. Detta skedde senast natten mot onsdagen.

SKR på GP debatt: ”Nu kan FN:s kärnvapenförbud skrivas på – gör det!”

26 september 2017

Vi skriver i Göteborgs-Posten tillsammans med bland annat Svenska Röda Korset, Amnesty International Sverige där vi uppmanar den svenska regeringen att underteckna FN-konventionen som förbjuder kärnvapen. Kärnvapen är det sista massförstörelsevapen som ännu inte förbjudits genom ett internationellt avtal.

Kyrkoledare uppmanar regeringen att skriva under FN-avtal om kärnvapen

11 september 2017

Under måndagen överlämnade kyrkorna ett brev till utrikesminister Margot Wallström som uppmanar regeringen att så fort som möjligt skriva under FNs avtal som förbjuder kärnvapen. Brevet är undertecknat av kyrkoledarna Antje Jackelén, Anders Arborelius, Dioscoros Benyamin Atas, Lasse Svensson och Karin Wiborn.

Nu lanseras en interreligiös fredsantologi

3 maj 2017

Idag lanserar Sveriges kristna råd och Sveriges interreligiösa råd boken ”Fred i religionens namn!” – en interreligiös fredsantologi. Detta är en unik samling texter som visar på likheter och skillnader i religionernas uttryckssätt, traditioner och fredssträvanden. Boken lanseras på Historiska museet, Stockholm, idag klockan 18.00.

Debatt: ”Svik inte ert löfte om stopp för vapenexport”

21 december 2016

Medan människorättsaktivister fortsätter kampen mot beväpnade förtryckare fortsätter Sverige vapenexporten. Det är dags för våra politiker att välja sida. Svik inte löftet om att stoppa vapenexport till diktaturer. Det skriver representanter för flera organisationer, däribland Sveriges kristna råd, på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

Nåd och tröst från världens ljus

7 december 2016

När vintermörkret kring oss står, då gryr på nytt vårt kyrkoår med nåd och tröst från världens ljus, från konungen av Davids hus. (Den svenska psalmboken 421:1) Vi sjunger den ibland i adventstid i vårt land. Den versen fångar fint... Läs mer

Blir det fred?

21 september 2016

Idag är det internationella fredsdagen. Enligt Wikipedia infaller den varje år den 21 september. Det är en av FN:s internationella dagar, instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om... Läs mer

Kyrkor uppmanas delta i bön för fred

14 september 2016

Den 21 september infaller ”Internationella böndagen för fred”. Denna böndag infaller samtidigt som ”Världsveckan för fred i Palestina och Israel” som pågår mellan den 18-24 september. Båda är initiativ från Kyrkornas världsråd som Sveriges kristna råd står bakom.

Debatt: ”Dags visa främlingsvänlighet”

19 januari 2016

Vi behöver nu mer än någonsin människor som står upp för de värderingar som Martin Luther King hade. Det skriver Lasse Svensson, Sofia Walan och Karin Wiborn dagen efter att de delade ut Martin Luther King-priset till Malena Ernman. Debattartikeln är publicerad i tidningen Dagen och i Sändaren.

Terrorist eller aktivist?

26 oktober 2015

Är det terrorister eller aktivister som agerar? Under de senaste veckorna har flera knivdåd ägt rum i Palestina och Israel. Det känns självklart att fördöma alla sådana handlingar som tar livet av våra medmänniskor eller allvarligt skadar dem fysiskt och... Läs mer

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page