Ekumenik

”Kom ihåg att visa gästfrihet”

5 juni 2018

”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det” (Hebréerbrevet 13:2). Där ligger grunden för kyrkornas engagemang för människor som sökt sig till vårt land... Läs mer

Svensk delegation vid Europeisk kyrkokonferens

5 juni 2018

Imorgon onsdag avslutas generalförsamlingen för den Europeiska kyrkokonferensen, KEK, som möts vart femte år. Under sju dagar har man samlats i Novi Sad, Serbien. Två från Sverige har valts in i ledningen för kyrkokonferensen.

Ärkebiskop Benjamin Atas ny ordförande för SKR

17 maj 2018

Vid årskonferensen för Sveriges kristna råd valdes idag ärkebiskop Benjamin Atas, Syrisk ortodoxa kyrkan, till ny ordförande för det kommande året.

Varje generation måste återerövra ekumeniken

Den 24 april beslutade SKRs styrelse om organisationsförändring som innebär att verksamheter avslutas, att kansliet minskas och att arbetssätt ska ses över. Det har kommit reaktioner på styrelsens beslut, vilket är både väntat och naturligt. Det talar om engagemang för den... Läs mer

Förändrad organisation för Sveriges kristna råd

24 april 2018

Styrelsen för Sveriges kristna råd (SKR) fattade idag beslut om att förändra organisationen för rådet som innebär att långvariga projekt kommer att avslutas. Kyrkorna vill dock stärka SKR som mötesplats och prioritera det kommunikativa arbetet.

Debatt i Dagen: Det är en trovärdighetsfråga

21 mars 2018

Den uppdragsorienterande ekumeniken behöver också ett pågående teologiskt samtal, för att lära känna varandra på djupet, skriver Karin Wiborn, på debattplats i tidningen Dagen.

Tid att lyssna för att lära och möta slår vakt om demokratin

8 mars 2018

Under några kalla och gnistrande vackra vinterdagar möttes ekumeniska sekreterare från Estland och de nordiska länderna i Sigtuna. Vi möts varje år för att nätverka och bygga samhörighet mellan våra kyrkor över nations – och konfessionsgränser. Sigtuna som plats inspirerade... Läs mer

Organiserad godhet ger plats för mångfald

6 februari 2018

Nyss hemkommen från kyrkoledarresa till Indien och Myanmar delar jag några reflektioner om betydelsen av att vara på väg tillsammans och vad vi har sett, mött och hört. Låt mig börja i ett resesällskaps inbyggda kraft. Det vill helt enkelt... Läs mer

Svenska kyrkoledare besökte troende i Indien och Myanmar

5 februari 2018

Svenska kyrkoledare har under en dryg vecka besökt Indien och Myanmar (Burma) för möten med kristna bröder och systrar. På programmet fanns även dialog med företrädare för andra religioner om samexistens och demokrati.

Alice Bah Kuhnke firade SKR 25 år

7 december 2017

Nu i december är det 25 år sedan Sveriges kristna råd bildades. Under torsdagen firades detta med tårtkalas på Ekumeniska centret i Alvik tillsammans med ett 125-tal styrelsemedlemmar, kyrkoledare, personal, tidigare medarbetare och närstående. Även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke deltog i firandet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page