Laddar Arrangemang

« Alla Arrangemang

  • Detta arrangemang har redan ägt rum.

Webinarium: Kyrkorna och gängvåldet – Hur är vi med och skapar fred och trygghet i vår närmiljö?

19 januari, 2022 kl. 10:00 - 12:00

Den tragiska utvecklingen med gängvåld och annat våld i många av våra utsatta områden är något som oroar och utmanar hela vårt samhälle. Därför blir detta ofrånkomligen en utmaning för våra kyrkor av olika samfund vars församlingar ofta finns mitt i denna verklighet. Vad säger kyrkorna och hur kan vi lokalt vara med och skapa fred och trygghet i vår närmiljö?

Arbetsgruppen för fred inom Sveriges kristna råd har följt denna fråga och har utsett en mindre arbetsgrupp som arrangerade ett webinarium i juni 2021 där företrädare för Svenska kyrkans församlingsnätverk Framtiden Bor Hos Oss medverkade. Som en uppföljning inbjuder nu arbetsgruppen till ett webinarium med bredare ekumenisk medverkan.

Under webinariet får vi höra berättelser från olika lokala initiativ och samarbeten där församlingar från olika samfund är delaktiga. Detta blir sedan en utgångspunkt för ett gemensamt samtal.

Anmälan:

Zoom-länk skickas efter anmälan som görs senast 17 januari till henrik.rosen@skr.org.

Presentation av de medverkande och vad de kommer att berätta om:

Sluta skjut och Lokal Beredskap, Malmö
Ebba Älverbrandt, diakon i Svenska kyrkan Malmö och medarbetare i Försoningsgruppen. Ebba berättar om den trygghetsskapande samverkansmetoden Lokal Beredskap NHL (Nydala, Hermodsdal, Lindängen) som är ett civilsamhällsinitiativ som görs i nära samverkan med Malmö stads krisstödsorganisation vid händelser som till exempel skjutningar. Dessutom delar hon erfarenheter av vad det innebär att representera Svenska kyrkan Malmö i arbetet med Sluta skjut – en metod där polis, kriminalvården, Malmö stad och civilsamhället arbetar för att förebygga det dödliga våldet.

Rosa Huset, Lövgärdet, Göteborg
Nicolina Holmgren, diakon i Equmeniakyrkan, och Malin Olsson, scoutledare, jobbar i Rosa huset i Lövgärdet, Göteborg. Rosa huset är en del av Betlehemskyrkan i Göteborg och är en församling med stort hjärta för barn och unga i Lövgärdet. Rosa huset satsar på att vara en mötesplats för alla och erbjuda flera olika meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga. Scout-aktiviteterna startade som ett projekt med Equmenia, Rosa huset och Räddningsmissionen men är nu ordinarie verksamhet med ca 50 barn inskrivna.

Räddningsmissionen, Göteborg
Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen. Räddningsmissionen är ett ekumeniskt socialt arbete som sker i samverkan med ett trettiotal lokala församlingar från olika samfund. De senaste åren har man prioriterat nya satsningar för att motverka segregationen i Göteborg. Genom detta s.k. communityarbete vill man bidra till en positiv utveckling genom insatser riktade mot skola, jobb och meningsfull fritid.

Underground, Råslätt, Jönköping
Peter Magnusson, Föreståndare för Underground som är en fristående förening med Råslätts Församlingsgemenskap (SAM/EFK) som huvudman. Underground jobbar brett med social förändring och stabilitet i samverkan med myndigheter och kommun, civilsamhället i regionen med flera. En strategi är att främst fokusera ”Plattformar För Framtiden” istället för kriminalitet, våld, droger, kvinnoförtryck, religiös extremism mm, men man har även kontakter med dem som vill hoppa av gängen. Basen är i miljonprogrammet Råslätt men man jobbar med hela kommunens prioriterade områden (det uttryck man fått de flesta att använda istället för det stigmatiserande ”Utsatta”) och ungdomar från hela södra Sverige.

Equmeniakyrkan, Hallunda, Stockholm
Carin Hemmati, pastor och föreståndare, Equmeniakyrkan Hallunda, Botkyrka kommun. Församlingen vill vara ”De många rösternas kyrka” och verka för ”Enhet i mångfald” och fokusera på att ”Tjäna Gud i närsamhället”. Under hösten 2021 har det planerats för nytt arbete i samverkan med Equmenia – nationellt och regionalt – Sociala Missionen och Botkyrka kommun: ”Tillsammans Hallunda” – Nystart Scout, Föräldraverkstan, Familjescout, Ledarkraft – fyra ben som kan komma att utvecklas ytterligare och blomma ut allt efter behov och möjliga resurser.

Framtiden Bor Hos Oss, Botkyrka, Stockholm
Beatrice Lönnqvist, kyrkoherde i Botkyrka. Församlingen är aktiv inom Svenska kyrkans nätverk Framtiden Bor Hos Oss och arbetar bland annat med sorgestöd för dem som sörjer sitt hemland, demokratiarbete med unga samt interreligiöst arbete.

Guds Hus, Fisksätra, Stockholm
Pia-Sophia Passmark, präst, fungerar som verksamhetsledare och har funnits i Fisksätra i mer än tio år. Tillsammans med diakoniassistent Magnus Helmner som finns i den dagliga sociala verksamheten presenterar hon nycklar för samverkan samt de tre steg som det sociala arbetet fokuserar kring. Guds Hus i Fisksätra är ett samarbete mellan Nacka församling (Svenska kyrkan), Muslimska föreningen i Nacka samt Stockholms katolska stift. Centrum i vardagen är ett Råd och Stödcenter som möter utsatta medmänniskor varje vardag. Fisksätra har ca 9 000 invånare och det talas över 100 språk.

Detaljer

Datum:
19 januari, 2022
Tid:
10:00 - 12:00
Arrangemang Kategori:

Kontaktperson

Om du har några frågor om det här evenemanget hjälper vi gärna till.