På kort tid har Sverige gjort stora säkerhetspolitiska förändringar och nu även klivit in som medlemmar i försvarsalliansen Nato. Men vad försvarar vi? Hur förändrar krigsretoriken vårt narrativ och vår kollektiva självbild? Och hur fortsätter vi arbeta för fred i en tid av upprustning?
Rysslands invasion av Ukraina ledde till den största och snabbaste opinionsförskjutningen för medlemskap i försvarsalliansen Nato som uppmätts. Enligt SOM-institutet som gjort mätningarna saknar förändringen motstycke i modern tid. Med krig i vårt närområde och en ökad krigsretorik sker nu också en upprustning som av många tas för självklar.
Men medvetna om att ord skapar verklighet måste vi därför också fortsätta prata om freden. Kan vi mobilisera och ändå ha freden i horisonten? Vad är kyrkans bidrag i denna process? Vilken är Försvarsmaktens och Totalförsvarets roll i att verka för en fredlig lösning på konflikter? Vilken är civilsamhällets och inte minst kyrkornas roll i krisberedskapen? Hur vinner vi freden, och inte bara kriget?
Information om seminariet i Almedalsprogrammet.