”Korruption är inte en biprodukt av vapenhandeln, utan den finns i vapenindustrins DNA”, säger Andrew Feinstein lite utmanande. Feinstein är forskare, författare och före detta ANC-parlamentariker, som fick avgå för att han envist grävde i Sydafrikas vapenaffärer.
Vi har samlats till Göteborgsprocessens femte internationella konferens, denna gång i Kapstaden, Sydafrika. Syftet med konferensen är att öka medvetenheten hos religiösa ledare om de etiska aspekterna vad det gäller vapenhandel samt att titta närmare på några av de problem som uppstått i Sydafrika i samband med vapenhandeln. Bland deltagarna finns forskare, aktivister, kyrkoledare och muslimska ledare. Atmosfären är öppen och engagemanget stort. Föredrag varvas med gruppdiskussioner.
Vi ställer oss frågan hur vi kan röra oss från idén om det rättfärdiga kriget till den om den rättfärdiga freden? Kan ett internationellt vapenhandelsavtal vara ett steg på vägen eller legitimerar det våldsanvändning och krig? Vad menar vi med trygghet? Vad är det som skapar trygghet? Är du mer eller mindre trygg om du är beväpnad? Hur kan vi bygga förtroende i vårt samhälle?
Vi får höra att JAS-planen, som ingick i ”The arms deal” med en prislapp på cirka 54 miljarder kronor, bara har använts en gång – vid invigningen av fotbolls-VM. Man köpte vapen som man varken hade råd med eller behövde. De är inte ämnade för fredsbevarande insatser, som är det Sydafrika ser som sin roll i Afrika. För pengarna hade man kunnat skapa en miljon jobb och 25 miljoner hivsmittade hade kunnat få behandling. 12 procent av Sydafrikas barn går hungriga varje dag. De hade kunnat få mat om pengarna för vapenaffären hade satsats på andra saker. Bland annat.
Göteborgsprocessens ordförande ärkebiskop emeritus KG Hammar påpekar att vi nu lever i ett kairosögonblick, att vi nu har en möjlighet till kursändring. Vi har kommit till insikt att det inte spelar någon roll hur mäktig en nation är, den kan ändå inte skydda sig militärt mot alla tänkbara angrepp. Nu behöver vi ändra vår uppfattning om vad trygghet och säkerhet är.
__________________________________________________________
Läs artikel i tidningen Dagen om fredskonferensen: Läs mer
Läs artikel i Sändaren om fredskonferensen: Läs mer
__________________________________________________________
Fakta:
- Göteborgsprocessen är en satsning som i tio år samlat kyrkor och trossamfund från hela världen i samtal om de etiska utmaningarna kring global vapenhandel.
- Satsningen initierades i Göteborg 2001 av flera ekumeniska organisationer, bland andra Svenska missionsrådet och Sveriges kristna råd (SKR). Årets konferens var den femte.