kyrkoledare fikar utan text

För att bli diplomerad som Kyrka för Fairtrade ska församlingen använda Fairtrade-certifierade produkter i sin verksamhet, informera och utbilda sina medlemmar om rättvis handel, samarbeta med andra aktörer i samhället för att på olika sätt främja etisk konsumtion och rättvis handel. Alla församlingar och kyrkor som uppfyller kriterierna kan bli diplomerade. Många församlingar driver frågorna om rättvis handel ekumeniskt.

– Om inte vi som kyrka jobbar handfast och konkret med rättvisa och bröd åt alla, vem skulle då göra det?”, säger Klara Holmin, ungdomsledare Redbergskyrkan.

Följande församlingar blir Kyrka för Fairtrade-diplomerade i oktober och november:
Svenska kyrkan i Oxie och Glostorp, Svenska kyrkan, Lunds stift, diplomeras den 12/10
Tierp-Söderfors församling, Svenska kyrkan, Uppsala stift, diplomeras den 12/10
Redbergskyrkan, Equmeniakyrkan, Region Väst, diplomeras den 16/10
Moheda Missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Öst, diplomeras den 19/10
Hortlax församling, Svenska kyrkan, Luleå stift, diplomeras den 19/10
Vintrosa Missionsförsamling, Equmeniakyrkan, Region Svealand, diplomeras den 9/11
Kolmårdens församling, Svenska kyrkan, Linköpings stift, diplomeras den 16/11
Tyresö församling, Svenska kyrkan, Stockholms stift, diplomeras den 30/11

– Att hundra församlingar blir Kyrka för Fairtrade är mycket glädjande med tanke på att den ekumeniska rörelsen kring rättvis handel har lång och stark tradition. Samtidigt behöver vi också påminna oss om vad som är vår drivkraft och framtida förhoppning – rättvis handelsrörelsen finns för att vi inte ska behöva finnas, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Fairtrade Challenge är en kampanj som anordnas av Fairtrade Sverige och i år äger rum torsdagen den 16 oktober. Syftet är att sprida information om och öka konsumtionen av Fairtrade-märkta  produkter. Förra året deltog cirka en halv miljon människor i fikadagen, varav cirka 16 000 personer var registrerade i 250 fikapauser från församlingar runt om i Sverige. I likhet med Sveriges kyrkoledare kommer många församlingar i flera samfund delta och har registrerat sina fikapausar i laget ”Kyrkor för Fairtrade” som finns med på topplistan över fikalagen.

 

Fortsätt läsa mer från oss