wcc - kopia
Sofia Camnerin, Anders Wejryd, Celina Falk och Eva Brunne.
Foto: Mikael Stjernberg.

-Det känns som ett stort förtroendefullt uppdrag att få företräda min kyrka i ett sammanhang med så många kyrkotraditioner och kulturer, säger Eva Brunne.

Centralkommittén består av cirka 150 personer som träffas vartannat år och ser till att hålla arbetet igång mellan de stora toppmötena då generalförsamlingen träffas. Generalförsamlingen är Kyrkornas världsråds högsta beslutande organ och kallas av många kyrkornas FN.

Tidigare i veckan valdes ärkebiskop Anders Wejryd som president för Europaregionen i Kyrkornas världsråd. Wejryd kommer att företräda Kyrkornas världsråd i europeiska sammanhang och delta i centralkommitténs arbete. Han är också ordförande för Sveriges kristna råd.

Generalförsamlingen träffas just nu i Busan, Sydkorea. Drygt 5000 personer från drygt 100 länder är på plats. Kyrkornas världsråd representerar 345 medlemskyrkor från 110 länder där det finns cirka 500 miljoner kristna finns i olika kyrkofamiljer. Sverige har två medlemmar i Kyrkornas världsråd: Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan. Sveriges kristna råd är associerad som ekumenisk organisation.

Fortsätt läsa mer från oss